Την ακαταλληλότητα των αιολικών στα ορεινά της Θεσσαλίας ανέδειξε η εκδήλωση του ΚΠΕ Μουζακίου. Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων ευχαριστεί και συγχαίρει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου για την πρωτοβουλία και οργάνωση της εκδήλωσης με θέμα «Αιολική Ενέργεια και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον».
Με το πέρας της εκδήλωσης έγινε φανερή η αδυναμία των αιολικών εγκαταστάσεων να εκπληρώσουν όσα υπόσχονται, ενώ είναι φανερές οι καταστροφικές τους επιπτώσεις στον ορεινό όγκο των Αγράφων. Η παρουσίαση του κου Κώστα Νικολάου, Διδάσκοντος Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΑΠΘ, πρόεδρο του Λαϊκού Παν/μίου Κ.ΑΛ.Ο. «UnivSSE Coop”, υπήρξε αποκαλυπτική της ακαταλληλότητας εγκατάστασης των αιολικών στον ορεινό όγκο, λόγω των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας που φανέρωσε ότι οι αιολικές εγκαταστάσεις είναι πλήρως αντίθετες με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ενώ είναι υπεύθυνες για την άπαξ και δια παντός αλλοίωση των χαρακτηριστικών της περιοχής που, εκτός από πολιτιστική κληρονομιά, είναι και το κατεξοχήν πλεονέκτημα με αξιόλογη οικονομική αξία.
Καταλάβαμε δηλαδή ότι, παρά τα αναφερθέντα αμφιλεγόμενα επιτεύγματα των αιολικών, η εγκατάστασή τους στα βουνά μας δεν είναι αθώα και θα έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό. Οι αιολικές εγκαταστάσεις δεν έχουν τα ενεργειακά οφέλη που θα περιμέναμε, με δεδομένη την μη εξοικονόμηση καυσίμων από την λειτουργία τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την αδυναμία του ομιλητή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να απαντήσει στο απλό ερώτημα που του τέθηκε: «πόσο λιγνίτη ή φυσικό αέριο έχουμε εξοικονομήσει με όλα αυτά τα αιολικά (ονομαστικής ισχύος 2.500 μεγαβάτ, που ήδη έχουμε εγκαταστήσει στην χώρα μας». Η δε οικονομική επιβάρυνση για όλους μας είναι προφανής, αφού οι χώρες με πολλά αιολικά έχουν με διαφορά το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο!
Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν τόσο δια στόματος του Δημάρχου Μουζακίου και προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, όσο και από τον εκπρόσωπο της «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες» που, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κοινού, δήλωσαν ρητά και κατηγορηματικά πως η αιολική ενέργεια δεν είναι ικανή να μας απαλλάξει από τα συμβατικά καύσιμα και να ηλεκτροδοτήσει με αυτάρκεια και ασφάλεια. Τα αμφιλεγόμενα επιτεύγματα μετατοπίζονται σε ένα αόριστο και αβέβαιο μέλλον, ενώ οι αμετάκλητες καταστροφικές τους επιπτώσεις θα έχουν ήδη συντελεστεί.
Θα ήταν χρήσιμο το ΚΠΕ Μουζακίου και άλλοι φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση να οργανώσουν περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις με περισσότερο χρόνο, για την αποσαφήνιση θεμάτων ηλεκτροδότησης και, τελικά, τι ενέργεια παίρνουμε από τα αιολικά και τι κοστίζει αυτή, ποιες επιπτώσεις έχουν όπου εγκαθίστανται, ώστε όσοι σχεδιάζουν το μέλλον της περιοχής μας να μην καταστήσουν την ορεινή δυτική Θεσσαλία σε πειραματόζωο ενός αμφίβολου και καταστρεπτικού ενεργειακού σχεδιασμού.