Αγώνας από το έκτακτο προσωπικό των ΤΕΙ Καρδίτσας, Αθήνας, Θεσ/νικης και Πειραιά


Βαδίζουμε προς την τυπική λήξη του χειμερινού εξαμήνου του 2013 – 14 και μπορούν πια να βγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα για την εκπαιδευτική λειτουργία των ΤΕΙ, αφού η σταθερή μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων επιδρά, εκτός των άλλων, και σε αυτό τον τομέα.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα τα Ιδρύματα λειτουργούν με το 5% του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με το 2009 (οπότε και το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό κάλυπτε το 80% του προγράμματος σπουδών), ενώ την ίδια στιγμή το μόνιμο προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων μειώνεται σταθερά.

Το Υπουργείο Παιδείας εξώθησε τις Διοικήσεις να εφαρμόσουν λύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των περισσότερων Τμημάτων, ίσως και ολόκληρων Ιδρυμάτων, αφήνοντας στον «αέρα» το σύνολο των πτυχίων. Ταυτόχρονα η ΑΔΙΠ με δημοσιεύματα της προωθεί την μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών σε 2ετούς και 3ετούς φοίτησης.

Όσον αφορά στους διδάσκοντες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 διαφορετικές σχέσεις εργασίας στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ:

  1. Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι σήμερα,

  2. Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί που έχουν ίδια δικαιώματα με τους πρώτους, αλλά μισθοδοτούνται από χρήματα των οικείων Ιδρυμάτων,

  3. «Πανεπιστημιακοί» υπότροφοι με μισθούς πείνας από χρήματα των οικείων Ιδρυμάτων,

  4. Υπότροφοι των Ειδικών Λογαριασμών με μισθούς 100 ευρώ το μήνα για 10 και 15 ώρες, χωρίς αξιολογικούς πίνακες, χωρίς δικαιώματα,

  5. Εθελοντές και «εθελοντές» που το μόνο προσόν τους είναι η προσφορά τους να διδάξουν δωρεάν.

  6. Μόνιμο προσωπικό.

Η κατάσταση βέβαια δεν είναι ομοιόμορφη στο σύνολο των ΤΕΙ της χώρας, όμως η τάση είναι προς την κατεύθυνση μείωσης του Εκπαιδευτικού Προσωπικού με ταυτόχρονες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών. Η κατεύθυνση είναι η defacto αλλαγή του χαρακτήρα των ΤΕΙ, σε πρώτη φάση, ως αδύνατος κρίκος των ΑΕΙ. Με βάση τη σημερινή λειτουργία τους και την υπάρχουσα νομοθεσία το σύνολο σχεδόν των ΤΕΙ μπορεί να εξαφανιστεί από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εμείς, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βγούμε για άλλη μία φορά μπροστά, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μελών του κλάδου μας έχει μειωθεί στο ελάχιστο, και να παλέψουμε κόντρα στη μοιρολατρία ή τη συνειδητή συμμετοχή στο «έργο» της μετατροπής των ΤΕΙ σε Ιδρύματα κατάρτισης, με πτυχία χωρίς καμία αξία.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε να μην νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων αλλά και των φοιτητών μας μορφές και σχέσεις εργασίας που παραπέμπουν στην απόλυτη εκμετάλλευση, που καθιστούν τους συναδέλφους μας έρμαια των Διοικήσεων και του Υπουργείου.

Καλούμε το σύνολο του Εκπαιδευτικού Προσωπικού, το σύνολο του ΕΤΠ και των Διοικητικών Υπαλλήλων, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε το Εαρινό εξάμηνο του 2013 – 14 να μην είναι το τελευταίο για τα περισσότερα Τμήματα ή ΤΕΙ.

Και παρά το γεγονός ότι κατηγορηθήκαμε για κινδυνολογία, αποδείχθηκε τελικά ότι κανένας δεν μπόρεσε να δώσει λύση με άλλον τρόπο εκτός από αυτόν που προτείνουμε εμείς, δηλαδή την οργάνωση των αγώνων. Έτσι, εμείς συνεχίζουμε να προτρέπουμε σε συντονισμένους αγώνες που η ιστορία (βλέπε σχέδιο ΑΘΗΝΑ) έχει δείξει ότι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Η τρομοκρατία, η υποταγήκαι η δειλία έφερε τα ΤΕΙ στη σημερινή τους μορφή, οι αγώνες, ακόμη και αν θεωρούσαμε ότι τα ΤΕΙ δεν λειτουργούσαν με τον επιθυμητό τρόπο, είχαν διασφαλίσει πτυχία με ορισμένα δικαιώματα και ένα αξιόλογο επίπεδο σπουδών.

Προηγούμενο άρθρο Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στα Καλυβάκια
Επόμενο άρθρο Κοινωφελείς Περιουσίες και Σχολάζουσες Κληρονομιές