Ειδήσεις

Αγωνιστικό 10ήμερο δράσης ξεκινούν οι αγρότες


Την Τετάρτη 20 Ιούνη συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας και τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Η άγρια φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, οι χαμηλές – ανοιχτές τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για να κερδίζουν οι μεγαλέμποροι – βιομήχανοι, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κλπ. παίρνουν από τις τσέπες μας πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος μας. Καθώς επίσης τα “κόκκινα δάνεια” και άλλα δάνεια οδηγούν σε πλειστηριασμούς – κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (σπιτιών, χωραφιών κλπ.) για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για το ποσό των 500 ευρώ και άνω.

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις συμφωνίες στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ. Με την αναθεώρηση της ΚΑΠ περικόπτονται και άλλο οι ενισχύσεις/επιδοτήσεις ενώ μπαίνουν νέοι φραγμοί με την πολλαπλή συμμόρφωση. Για μια ακόμη φορά δεν συνδέεται η επιδότηση με την παραγωγή με αποτέλεσμα να υπάρχουν “αγρότες του καναπέ” που παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να καλλιεργούν, ενώ είναι απαγορευτική η ενασχόληση για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους. Όλα αυτά συμβάλουν στην γρηγορότερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών, μεγαλοαγροτών και την επιτάχυνση του ξεκληρίσματός μας.

Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα πετσοκόβεται το αφορολόγητο όριο που κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες 40 μερόνυχτα στα μπλόκα στις 5.600€, που σημαίνει αυτόματα επιβάρυνση για κάθε αγροτοκτηνοτρόφο με 660€ το χρόνο από το 2020, ενώ μειώθηκαν και άλλο οι συντάξεις πείνας.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν θα είναι σκληρός και επίμονος, δεν θα λυθεί σε μια κινητοποίηση όσο μαζική και πετυχημένη και αν είναι. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους γιατί είναι το αγωνιστικό μετερίζι που συσπειρώνει αγρότες και κτηνοτρόφους και μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη μας με μαζικές κινητοποιήσεις, που θα ανακόψουν την επίθεση και θα ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας και φυσικά δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε ο αγώνας μας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική.

Με τους αγώνες μας, τα πολυήμερα μπλόκα, καταφέραμε να αποσπάσουμε αφορολόγητο, σταδιακή εφαρμογή του ΕΦΚΑ, δεσμεύσεις για ακατάσχετο 15.000€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πάγωμα των αυξήσεων σε ΕΝΦΙΑ και το “πράσινο τέλος” στο νερό άρδευσης και ύδρευσης, κατάργηση του φόρου στο κρασί. Αποτρέψαμε μέχρι σήμερα τα χειρότερα που έχουν στο συρτάρι, αλλά κάτω από την πίεση των αγώνων μας δεν τολμούν. Δεν τα κερδίσαμε όλα, άλλα δεν θα κερδίζαμε ούτε αυτά αν μέναμε στο σπίτι, όπως μας καλούν διάφοροι να κάνουμε.

Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΠΕΜ για το αγωνιστικό 10ήμερο πανελλαδικής δράσης, αποφάσισε την Πέμπτη 28 Ιούνη κινητοποίηση μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας, σε ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην ΟΓΑ  στη Λάρισα και ώρα 11.00 π.μ. (προσυγκέντρωση στην Ιτέα, ώρα 10.15’ πμ), με στόχο να αναδείξουμε τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των δίκαιων και ουσιαστικών αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε.

Το επόμενο διάστημα και στα πλαίσια του παραπάνω προγραμματισμού, θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις ΑΣ και περιοδείες της ΕΟΑΣΚ στα χωριά για ενημέρωση και οργάνωση της αγωνιστικής παρέμβασης.

 

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Καμιά μείωση του αφορολόγητου ορίου. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Συνεχίζουμε τον πολύχρονο και σκληρό αγώνα μας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών – καπιταλιστών, οδηγώντας μας στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να ορθώσουν αγωνιστικό ανάστημα και να αντιπαλέψουν την νέα βάρβαρη επίθεση στην ζωή μας.

Την Πέμπτη 28 Ιούνη παίρνουμε μαζικά μέρος στην κινητοποίηση μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας, σε ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ΕΛΓΑ και στον πρώην ΟΓΑ στη Λάρισα και ώρα 11.00 π.μ.

 

Προηγούμενο άρθρο Ένα παιχνίδι με βιβλία που έχουν στον τίτλο τους αριθμούς
Επόμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις κλοπών στους Σοφάδες