Πρωτοσέλιδο

Αγωνία τέλος για τους υποψήφιους της Καρδίτσας


 

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήρθε να βάλει την Παρασκευή, η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το πρωί αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες σε όλες τις σχολικές μονάδες, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Για άλλη μια φορά, πολλοί υποψήφιοι της Καρδίτσας πέτυχαν αρκετά υψηλές βαθμολογίες και τα χαμόγελα μετά την ανάρτηση των βαθμολογιών έδιναν και έπαιρναν.

Το επόμενο βήμα για τους υποψήφιους είναι ο υπολογισμός των μορίων, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση των επιλογών τους στο μηχανογραφικό δελτίο.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, παρέχει μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν οι υποψήφιοι, συμπληρώνοντας τους βαθμούς τους, να βλέπουν το σύνολο των μορίων στη διεύθυνση.

Από τις 6 Ιουλίου τα μηχανογραφικά

Εξάλλου, από την ερχόμενη Πέμπτη 6 Ιουλίου, έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Μάλιστα, από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται, ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι στη Λέσβο και τη Χίο, όπου διακόπηκαν οι εξετάσεις ορισμένων εξετάσεων, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, δεν θα αναρτηθούν αποτελέσματα, αφού οι εξετάσεις των υπολειπόμενων μαθημάτων θα διεξάγονται έως τις 3 Ιουλίου.

 

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Το ζήτημα από σήμερα και ύστερα είναι οι βάσεις των σχολών. Τα στοιχεία μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επιστημονικά πεδία καθώς τα φετινά θέματα των πανελλαδικών έφεραν τα πάνω-κάτω.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο επιστημονικό πεδίο οι προβλέψεις λένε ότι αναμένεται μια ελαφριά κάμψη, καθώς η γενικότερη εικόνα είναι πως οι υποψήφιοι είχαν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για παράδειγμα αναφέρεται πως και οι τρεις Νομικές σχολές θα κινηθούν προς τα κάτω, ωστόσο η πτώση των βάσεων δεν θα είναι σημαντική.

Αντίθετα στο 2ο επιστημονικό πεδίο τα μαθηματικά αλλάζουν τα δεδομένα. Τα θέματα στέρησαν ακόμη και από άριστους μαθητές μια καλή επίδοση και έτσι αναμένεται σημαντική πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές, αλλά και στις φυσικομαθηματικές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως όσο πιο υψηλή είναι η βάση τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πτώση της…

Σε ό,τι αφορά στο 3ο επιστημονικό πεδίο τη διαφορά για εφέτος κάνει το μάθημα της βιολογίας, το οποίο όπως και τα μαθηματικά δυσκόλεψε τους υποψηφίους. Και εδώ οι επιδόσεις δεν ήταν καλές και έτσι αναμένεται πτώση των βάσεων, ίσως όχι όση αυτή των Πολυτεχνικών Σχολών, ωστόσο θα είναι σημαντική. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι φέτος η Ιατρική της Αθήνας μπορεί να πέσει (έστω και οριακά) κάτω από τα 19.000 μόρια.

Στο 4ο πεδίο τη διαφορά δεν κάνει κάποιο μάθημα, αλλά ο αριθμός των υποψηφίων που σε ό,τι αφορά στα Παιδαγωγικά έχει διπλασιαστεί και οδηγεί τις βάσεις αυτών των σχολών προς τα επάνω λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.

Στο 5ο και στα δυο θέματα με αυξημένη βαρύτητα τα θέματα ήταν δύσκολα και οι επιδόσεις κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα για την πλειοψηφία των υποψηφίων. Κάπως έτσι η πρόβλεψη για τις βάσεις των Οικονομικών Σχολών λέει ότι αναμένεται σημαντική πτώση.

 

Προηγούμενο άρθρο Σωτήρης Κουλοκτσής: Η αλλαγή τρόπου σκέψης προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση
Επόμενο άρθρο Πανηγυρική συναυλία του ΔΩΚ