Αγροτικό Μουσείο Ιτέας


 

Στο Αγροτικό Μουσείο Ιτέας, την έδρα του δήμου Φύλλου αναβιώνει η καθημερινότητα μιας άλλης εποχής μέσα από 2,500 αντικείμενα που σχετίζονται με την αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του Θεσσαλικού κάμπου εκτίθενται σε ένα κτίριο 560 τ.μ. που διαμορφώθηκε κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό.
Στο μουσείο ξετυλίγεται καρέ-καρέ η αγροτική ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της από τις εργασίες στο χωράφι μέχρι το νοικοκυριό.

Η κατασκευή του εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ. Προσπάθεια και κόποι δημιούργησαν ένα πραγματικό στολίδι στο μέσον του κάμπου και μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και όχι μόνο.
Με την ολοκλήρωση του έργου διαμορφώθηκε κατάλληλα ο περιβάλλοντας χώρος των 8,5 στρεμμάτων ο οποίος εντυπωσιάζει λόγω θέσης και λόγω των σπάνιων και καλά συντηρημένων παλιών αγροτικών μηχανημάτων.
Μέσα στο πανέμορφο ανακαινισμένο κτίσμα στεγάζονται 2.500 εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου και σχετίζονται με την τοπική – αγροτική πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά. Στο λαογραφικό μουσείο μπορεί κανείς να διακρίνει σπάνια αντικείμενα τα οποία ζωντανεύουν γλυκές αναμνήσεις και νοσταλγία του παρελθόντος στους μεγαλύτερους.
Στην προσπάθεια να διασωθεί η τοπική ιστορία, οι δημότες του δήμου Φύλλου μικροί και μεγάλοι από την αρχή αγκάλιασαν με θέρμη και στήριξαν τη δημιουργία του δωρίζοντας ακόμη και οικογενειακά τους κειμήλια, ενώ οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τη μοναδικότητα, τη σπάνια συλλογή αντικειμένων, την τελειότητα που χαρακτηρίζει τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του μουσείου.

Η επένδυση στον πολιτισμό όμως για το δήμο Φύλλου δεν έχει τέλος. Σχεδιάζεται  η κατασκευή παραδοσιακού οικισμού σε δημοτική έκταση (50 στρ.) ο οποίος θα αναπαριστά τον τρόπο ζωής των καραγκούνηδων και θα αναδεικνύει τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Για τη δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Φύλλου αποφάσισε ομόφωνα τη δέσμευση 538.611 ευρώ και εντός του 2007 θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του ελπίζοντας ότι μέσα από όλες αυτές τις δράσεις αλλά και από κάποιες άλλες που θα προκύψουν στην πορεία να μπορέσει να αναδειχθεί η φυσιογνωμία και την ταυτότητα του δήμου.

Το Μουσείο

Ο δήμος Φύλλου στην προσπάθειά του να διατηρήσει και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του ενέταξε την κατασκευή του έργου “εκθεσιακός χώρος προστασία και αξιοποίηση στοιχείων της αγροτικής κληρονομιάς στο Δ.Δ. Ιτέας του δήμου Φύλλου” προϋπολογισμού 740.000 ευρώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2000 – 2006 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το κτίριο του αγροτικού μουσείου είναι 560 τ.μ. το οποίο περιβάλλεται από κατάλληλα διαμορφωμένη έκταση 8,5 στρ. και βρίσκεται πάνω στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει τους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας, κομβικό σημείο του γεωγραφικού διαμερίσματος Θεσσαλίας.
Στον μοναδικό για το είδος του εκθεσιακό χώρο στεγάζονται εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου που σχετίζονται με την τοπική αγροτική, ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά.

Μέχρι και σήμερα έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί πάνω από 2.500 αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής.

Συνέχεια της προσπάθειας αυτής είναι η κατασκευή του έργου “Δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης του αγροτικού τουρισμού του κάμπου” (παραδοσιακός οικισμός) σε έκταση 40 στρ. ο οποίος θα αναπαριστά τον τρόπο ζωής των καραγκούνηδων και θα αναδεικνύει τα ήθη και έθιμα της περιοχής.
Απώτερος στόχος είναι να μεταβιβαστούν αφενός στους νέους οι πολιτιστικές αξίες και να διατηρηθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου μας, αφετέρου να αναδειχθεί ο πεδινός τουρισμός προσελκύοντας επισκέπτες για να γνωρίσουν την αγροτική ζωή, τη λαϊκή παράδοση και την ιστορία.
Για το σκοπό αυτό, με την κατανομή του 35% του προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ” στο Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση πρότεινε την κατασκευή του παραδοσιακού οικισμού προϋπολογισμού 538.611 ευρώ και δικαιολογημένα υπάρχει η αισιοδοξία ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει πραγματικότητα η ολοκλήρωση ενός τόσο πρωτοποριακού και σημαντικού έργου για την περιοχή και όχι μόνο, για τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό γενικότερα.

 

Προηγούμενο άρθρο Την Πολιτιστική προσφορά συνεχίζει με επιτυχία ο Π.Σ. Καμινάδων
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου