Αγιασμός των υδάτων στη λίμνη Στεφανιάδας


Ακόμη μια χρονιά οι Αργιθεάτες συμμετείχαν στον αγιασμό των υδάτων, στη τρίτη λίμνη του Νομού, τη λίμνη της Στεφανιάδας.

Είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά που τηρείται το έθιμο στην Αργιθέα με τη συμμετοχή πλήθους ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών.

Παρά το χιόνι της προηγούμενης ημέρας, οι δρόμοι που οδηγούσαν στη μονή Σπηλιάς και  τη λίμνη Στεφανιάδας, ήταν ανοικτοί με φροντίδα της Νομαρχίας κι έτσι πλήθος ντόπιων, ξένων επισκεπτών και Αργιθεατών που ανέβηκαν την ίδια ημέρα, αφού παρακολούθησαν τη λειτουργία στο μοναστήρι της Σπηλιάς και απόλαυσαν τη ζεστή φιλοξενία του ηγουμένου π. Νεκτάριου, έφτασαν στην χιονισμένη και πανέμορφη λίμνη της Στεφανιάδας, όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων.

Ακόμη και το έθιμο των κολυμβητών τηρήθηκε αφού ο Στεφανιώτης Αλέξανδρος Στεργίου και ο Λεοντίτης Παναγιώτης Χαϊντούτης, βούτηξαν στα νερά να πιάσουν το σταυρό.

Ακολούθησε το κέρασμα με τσίπουρο από τον οικοδεσπότη, πολιτιστικό σύλλογο της Στεφανιάδας.

Αργότερα οι ανοικτές και το χειμώνα ταβέρνες της περιοχής και οι ξενώνες, φιλοξένησαν τους επισκέπτες που απόλαυσαν την ομορφιά του ανεπανάληπτου τοπίου της ορεινής φύσης.

Και όλα αυτά σε πείσμα εκείνων που έδιναν «αποκλεισμένη» την Αργιθέα στα δελτία ειδήσεων των Αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης και εκείνων των «ντόπιων» που επίσης απέτρεπαν τους επισκέπτες ν’ ανέβουν στην Αργιθέα, γιατί δήθεν οι δρόμοι είναι αδιάβατοι.

Φαίνεται ότι η ανάπτυξη της περιοχής ενοχλεί κάποιους και δυστυχώς αυτοί βρίσκονται εντός Νομού.

Με την ευκαιρία το Σάββατο 10-1-2009 η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ έχει ειδικό ένθετο αφιέρωμα στη λίμνη Πλαστήρα και την Αργιθέα.

Προηγούμενο άρθρο Ευχές για την ονομαστική του εορτή δέχθηκε ο νομάρχης
Επόμενο άρθρο Με λαμπρότητα η εορτή των Θεοφανείων