Ειδήσεις

Ίδρυση ΔΙΕΚ ενηλίκων με κατεύθυνση την ειδική εκπαίδευση


Στη Βουλή συζητήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η Επίκαιρη Ερώτηση  πού κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η βουλευτής Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά  με θέμα «Ίδρυση ΔΙΕΚ ενηλίκων με κατεύθυνση την ειδική εκπαίδευση». Την ερώτηση απήντησε ο  Υφυπουργός Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Η κ. Κατσαβριά αρχικά μετέφερε το συγκινησιακό κλίμα που υπήρξε στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λ.Τ Σοφάδων και ευχαρίστησε τον Υπουργό κ Φίλη  για την άμεση και ουσιαστική αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας, στο αίτημα των γονέων, των φορέων της περιοχής αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολο της, για την μετατροπή του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής σε Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και την ίδρυση του Επαγγελματικού Λυκείου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δομές που καλύπτουν την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τονίζονταςτην ανάγκη προσδιορισμού του προφίλ των μαθητών για  το κάθε πλαίσιο ώστε να διευκολύνεται ο ρόλος των ΚΕΔΔΥ.Επεσήμανε δε τη μεγάλη υποχρέωση της πολιτείας να υλοποιεί σχέδια διά βίου μάθησης, εκπαίδευσης και προστασίας των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  στα πλαίσια των οποίων είναι και η ίδρυση Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισηςενηλίκων με ειδική κατεύθυνση (ΔΙΕΕΚ).Η κ.Κατσαβριά αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας ώστε να προβλεφθούν δομές ειδικής αγωγής , που να υποστηρίζουν την προστατευμένη εργασία αλλά και προστατευμένη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες .

Στη συνέχεια η βουλευτής επικεντρώθηκε στους  απόφοιτους των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) που παρουσιάζουν αυξημένες δυσκολίες και  δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους εφόσον δεν υπάρχουν δομές ειδικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών αυτών.

Στην ερώτηση της«Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για την διά βίου εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των ενηλίκων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και πότε προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία των ΔΙΕΚ (Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) ενηλίκων, αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με κατεύθυνση την ειδική εκπαίδευση;»,ο Υπουργός απήντησε, ότι η εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτελεί προτεραιότητα  ενώ στόχος του Υπουργείου είναιη ειδική εκπαίδευση  να αποτελέσει  αναπόσπαστο μέρος της γενικής εκπαίδευσης και του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο κ. Πελεγρίνης αφού άκουσε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις προτάσεις και τα ερωτήματα που έθεσε η κ. Κατσαβριά, ανακοίνωσε την ίδρυση  τεσσάρων ΔΙΕΚ στη χώρα καθώς και την θετική στάση του Υπουργείου στην περίπτωση διεκδίκησης από την Δ/νση Δ/θμιαςΕκπ/σης Καρδίτσας ίδρυσης ΔΙΕΚ ενηλίκων με κατεύθυνση την  ειδική εκπαίδευση.

 

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑΝ. Καρδίτσας

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΑΔΕΔΥ : Στήριξη των κινητοποιήσεων της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ
Επόμενο άρθρο Νέα προπόνηση παιδιών στο κλειστό γυμναστήριο Παλαμά