Ο φόβος της εργασιακής εφεδρείας όλο και εντείνεται για όλους τους εργαζόμενους. Προχθές Πέμπτη, έφτασε και στον Δήμο Καρδίτσας η εγκύκλιος για την εργασιακή εφεδρεία, με την αρμίδια υπηρεσία να έχει πάρει φωτιά, ώστε να προλάβει την καταληκτική ημερομηνία του υπουργείου (15η Νοέμβρη) προκειμένου να στείλει τη λίστα με τα στοιχεία των 700 περίπου εργαζομένων όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι και ποιοι υπάλληλοι του Δήμου θα υπαχθούν στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, τοπίο που θα ξεκαθαρίσει με τη συμπλήρωση των λιστών.
Το προβλέπει η εργασιακή εφεδρεία
Σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα τίθενται οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου που είναι σήμερα 53 ετών και έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας, ενώ σε εργασιακή εφεδρεία τίθενται οι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενοι τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που στο τέλος του χρόνου θα βρίσκονται δύο χρόνια πριν από τη συμπλήρωση της 35ετίας.
Οι δύο αυτές κατηγορίες, μαζί με τους αορίστου χρόνου εργαζομένους των φορέων του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται αποτελούν τη δεξαμενή των πρώτων 30.000 «εφέδρων» που οδηγούνται στην έξοδο από την υπηρεσία τους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με το σχετικό κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία τους με τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον η συμπλήρωσή τους γίνει μέχρι τις 31-12-2013 και δικαιούνται πλήρη σύνταξη.
Οι οργανικές θέσεις όσων απολύονται καταργούνται αυτοδικαίως μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και οι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και τους καταβάλλεται το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν όταν εισήλθαν στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
Ο χρόνος της διαθεσιμότητας υπολογίζεται ως συντάξιμος και προσμετράται στην υπόλοιπη συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου.
Από τη συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες:
– Οι εκπαιδευτικοί, μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους.
– Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και το προσωπικό του ΕΣΥ.
– Οι διπλωματικοί υπάλληλοι.
– Οι κληρικοί.
– Οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
– Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών του κλάδου διοικητικού.
– Το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
– Οι γενικοί διευθυντές.
– Οι υπάλληλοι των οποίων ο/η σύζυγος έχει ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.
– Οι υπάλληλοι των οποίων οι σύζυγοι ή τέκνα κατοικούν μαζί του και τον βαρύνουν φορολογικά με αναπηρία τουλάχιστον 67%.
– Οι ανάπηροι υπάλληλοι με αναπηρία κατά τουλάχιστον 67% ή οι πολύτεκνοι, εφόσον τα παιδιά τους βαραίνουν φορολογικά.
Με την αυτοδίκαιη απόλυση των υπαλλήλων καταργούνται οι θέσεις που κατείχαν και μειώνονται οι οργανικές θέσεις. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται τα σχετικά με την αποπληρωμή στεγαστικών ή συναφών δανείων που έχουν λάβει οι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ μπορεί να οργανώνονται προγράμματα του Ταμείου για την αναχρηματοδότηση από αυτό.
Σε εργασιακή εφεδρεία τίθενται οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των επιχειρήσεών τους, των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ (περιλαμβανομένων και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης), καθώς και των δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανωνύμων εταιρειών (που υπάγονται στο πεδίο των διατάξεων του Ν. 3429/2005). Η σύμβαση των εργαζομένων στους εν λόγω φορείς λύεται αυτοδικαίως με την κτήση δικαιώματος εξόδου που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια ασφάλισης, εφόσον το δικαίωμα αυτό αποκτάται μέχρι και τις 31-12-2013.
Οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και συνεχίζουν να λαμβάνουν για ένα χρόνο αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν όταν εισήλθαν στο καθεστώς αυτό. Μέχρι 24 μήνες μπορεί να φθάσει ο χρόνος της εργασιακής εφεδρείας, εφόσον αυτό προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις. Στους «εφέδρους» καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη, υπολογιζόμενες επί των τακτικών τους εσόδων όταν εισήλθαν στην εφεδρεία. Αν ο φορέας καταργηθεί, καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ.
Η ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια. Εξαιρούνται πάντως οι εργαζόμενοι των οποίων οι σύζυγοι έχουν ενταχθεί ήδη είτε σε εργασιακή εφεδρεία είτε σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, όσοι συντηρούν συζύγους ή τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον 67%, οι ανάπηροι εργαζόμενοι με αναπηρία επίσης τουλάχιστον 67% και οι πολύτεκνοι εφόσον τα τέκνα τους βαρύνουν φορολογικά.
Στην εργασιακή εφεδρεία εντάσσονται και οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων που καταργούνται, καθώς και το προσωπικό των νομικών προσώπων που συγχωνεύονται ή λύονται από την 1-1-2012 εφόσον μέχρι τις 30-11-2011 δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς τους.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αποπληρωμή δανείων των «εφέδρων» από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με άλλη διάταξη , προβλέπεται η ανακατανομή οργανικών θέσεων υπουργείων και ΝΠΔΔ ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Τέλος, από την 1-1-2012 όλο το προσωπικό του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα τίθεται σε διαδικασία αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου αυτού από εξωτερικούς συμβούλους και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.