Έτος εργασίας σχεδιασμού και υποβολής νέων προγραμ. το 2008


 Στον απολογισμό της δράσης της Αναπτυξιακής Καρδίτσας για το έτος 2008 αλλά και στον προγραμματισμό για το 2009, προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. κ. Κώστας Παπαλός στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΤΕΔΚ Καρδίτσας. Στη γενική συνέλευση συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως η απαλλαγή μελών του Δ.Σ., της επιτροπής διαχείρισης προγράμματος Leader+ και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης αναφορικά με τον ισολογισμό και τη διαχείριση γενικά για την εταιρική χρήση 1/1/08 – 31/12/08, καθορισμός ύψους αποζημιώσεων μελών Δ.Σ., διανομή κερδών εταιρικής χρήσης 1/1/08 – 31/12/08, εκλογή δυο τακτικών και δυο αναπληρωματικών ελεγκτών για τη χρήση 1/1/09 – 31/12/09 κλπ.

Ο κ. Παπαλός

Ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ., Δήμαρχος Κάμπου κ. Κώστας Παπαλός, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το 2008 αν και ήταν το δεύτερο έτος της Νέας Προγραμματικής Περιόδου, χαρακτηρίστηκε από εντατική εργασία σχεδιασμού, προετοιμασίας και υποβολής των νέων προγραμμάτων. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν κάποιες, ενώ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, μεγάλες αλλαγές στο κανονιστικό, νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο όπως και στον τρόπο υλοποίησης έργων και προγραμμάτων. Συνοπτικά:

Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων που θα διαχειριστούν κονδύλια της ΕΕ εντός της νέας προγραμματικής περιόδου, θα μειωθεί δραστικά και τίθεται ως προϋπόθεση η επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας.

Η ιδιότητα του τελικού δικαιούχου θα αποκτάται στο άμεσο μέλλον μέσω πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας βάσει Εθνικού Προτύπου το οποίο έχει ήδη σχεδιαστεί.

Προκηρύχτηκαν μεγάλα προγράμματα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο (LEADER, Life), στα οποία η εταιρία υπέβαλε προτάσεις

Ωστόσο, η έναρξη προγραμμάτων αναμένεται μέσα στο 2009.

Η εταιρία πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001 και είναι από τους πρώτους φορείς του Νομού που το επέτυχαν. Παράλληλα βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη λογισμικό εξειδικευμένο στη διοίκηση και διαχείρισης έργων η οποία εγκαταστάθηκε ήδη από το τέλος του 2006 και λειτουργεί. Το λογισμικό είναι εσωτερική παραγωγή της εταιρίας

Σχεδιασμός προγραμμάτων εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

Άξονες και πρόγραμμα δράσης για το 2009

Το 2009 αν και είναι το τρίτο έτος της Νέας Προγραμματικής Περιόδου, τα προγράμματα που «απευθύνονται» για υλοποίηση στις Αναπτυξιακές Εταιρίες δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Ωστόσο, παρ’ όλη την παράταση της μεταβατικής περιόδου, για πρώτη φορά στην ιστορία της η εταιρία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιόδους. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη προετοιμασία της και στον ανασχεδιασμό των παρεχομένων υπηρεσιών της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη ζήτηση της αγοράς. Οι άξονες δράσης για το 2009 είναι οι παρακάτω:

Έναρξη υλοποίησης του LEADER με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της πεδινής ζώνης και της ανάγκης για τόνωση της επιχειρηματικότητας των αγροτών και της ελκυστικότητας των πεδινών περιοχών. Ήδη γίνεται συστηματική προσπάθεια ανάδειξης των παρόχθιων οικοσυστημάτων.

Απορρόφηση των «κραδασμών» της μεταβατικής περιόδου από το Γ ΚΠΣ στην τέταρτη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής».

Ένταση της συνεργασίας με τα όργανα εκπροσώπησης των Αναπτυξιακών Εταιριών (Helada, Δίκτυο LEADER) για την ανάληψη ρόλου στα ΟΠΑΑΧ και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ (κυρίως σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις)

Σχεδιασμός και υποβολή ανταγωνιστικών προγραμμάτων (LIFE, Intelligent Energy κλπ)

Διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών

Πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας

Ολοκλήρωση της μεταφοράς των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων.

Επίλυση των προβλημάτων υλοποίησης των προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία ανέλαβε να διαχειριστεί η εταιρία ως συμβολή στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και της άμβλυνσης του προβλήματος ανεργίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος των γυμναστών (ειδικά των νέων και των γυναικών)

Εκπόνηση στρατηγικής για την μετά το 2015 περίοδο

Ισχυροποίηση των επιπέδων επιχειρησιακής ιεραρχίας με στόχο την απρόσκοπτη διαδοχή στελεχών

Επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού Καρδίτσας

Αποτελεσματική ολοκλήρωση και κλείσιμο των έργων της τρίτης Προγραμματικής Περιόδου

Κάλυψη των κενών που παρουσιάζουν οι παρεχόμενες από την εταιρία υπηρεσίες υποστήριξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Προηγούμενο άρθρο Η κάθε μέρα είναι μέρα κατά των ναρκωτικών!
Επόμενο άρθρο Απολογισμός της χρονιάς και προγραμματισμός για την επόμενη