Ξεκινούν την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 6.30 μ. μ. οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της Πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτισμική της διαχείριση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων. Για ένα τριήμερο αξιόλογοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, λαογράφοι και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσπαθήσουν με τις εισηγήσεις τους να φέρουν στο φως και να αναδείξουν όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Καραγκούνηδων, που αφορούν στην ιστορία τους και τον σημαντικότατο πολιτισμό που δημιούργησαν. Οργανωτές η Αμφκτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού Ομίλου Καλυβίων(ΕΛΟΚ).
Την Κυριακή στις 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 6. 30 μ. μ. στο Γήπεδο των Μεγάλων Καλυβίων θα πραγματοποιηθεί το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και ο Τρανός χορός των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Πάνω από χίλιοι χορευτές, οι οποίοι θα έρθουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα δώσουν το «παρών» στη μεγάλη αυτή γιορτή των Καραγκούνηδων. Τα βήματα των χορευτών του Τρανού χορού και του λαϊκού γλεντιού, που θα ακολουθήσει, θα συνοδέψει μια αξιόλογη ορχήστρα, η οποία αποτελείται από τους μουσικούς: Κιτσόπουλο Χρήστο, κλαρίνο, Δεδούση Κώστα, κλαρίνο, Αναστασίου Σπύρο, κλαρίνο, Σαρακατσάνο Μάριο, λαούτο-τραγούδι, Γάλλο Λευτέρη, βιολί, Καλλιάρα Δήμητρα, τραγούδι, Γκουζιώτη Γιάννη, τραγούδι.
Οι γηγενείς και αυτόχθονες κάτοικοι της Πεδινής Θεσσαλίας, που αποκαλούνται με τον γεωγραφικό, λαογραφικό και ιστορικό όρο «Καραγκούνηδες» σε καμιά περίπτωση δεν είδαν τα ανταμώματα σαν μια απλή συνάντηση για να χορέψουν και να διασκεδάσουν μόνο. Για τον λόγο αυτό ομόφωνα τα μέλη της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων στην πρώτη Γενική Συνέλευση του 2009 αποφάσισαν ότι ο κύριος πυρήνας των ανταμωμάτων θα πρέπει να είναι τα πανελλήνια εθνολογικά συνέδρια μέσα απ’ τα οποία θα έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την Πεδινή Θεσσαλία και τους αυτόχθονες κατοίκους της-Καραγκούνηδες, που αφορούν στην ιστορία τους και τον σημαντικότατο πολιτισμό που δημιούργησαν και ο οποίος με τα πέρασμα των χρόνων, δυστυχώς, άρχισε να ξεθωριάζει και να σβήνεται από τις μνήμες των κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας και ιδιαίτερα των νέων.
Στη διάρκεια των εννέα χρόνων ζωής της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων οργανώθηκαν τέσσερα Πανελλήνια συνέδρια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά σειρά στους Δήμους: Παλαμά, Πύλης, Φαρσάλων και Κιλελέρ. Οργάνωσε, επίσης, πολλές ημερίδες και εργαστήρια και εξέδωσε τα πρακτικά και των τεσσάρων συνεδρίων, τα οποία παραδόθηκαν στο αναγνωστικό κοινό ως ντοκουμέντα της ιστορίας των Καραγκούνηδων προγόνων τους.
Φέτος στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου θα τιμηθούν τρεις σημαντικοί άνθρωποι, οι οποίοι τίμησαν με την προσφορά τους τη Θεσσαλία. Είναι ο Γάλλος φιλέλληνας επιγραφολόγος και ιστορικός Μπρούνο Ελλύ, για τον οποίο θα μιλήσει ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστας Σπανός, ο σπουδαίος και διεθνώς γνωστός καραγκούνης ζωγράφος Χρήστος Καρράς από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων, για τον οποίο θα μιλήσουν ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος και η ζωγράφος Ευαγγελία Σιώμου και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε τη Θεσσαλία ποικιλοτρόπως μέσα από το επιστημονικό και λογοτεχνικό έργο του, για τον οποίο θα μιλήσει ο λογοτέχνης Παναγιώτης Νάννος.
Τόπος συνάντησης όλων των Καραγκούνηδων της Πεδινής Θεσσαλίας και των φίλων τους από τις 6-9 Σεπτεμβρίου είναι τα Μεγάλα Καλύβια, ένα όμορφο καραγκουνοχώρι που έβαλε τα γιορτινά του για να τους υποδεχτεί.