Έργα ύψους 1,6 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού


 Τα διυλιστήρια του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμου Καρδίτσας και Λοιπών Δήμων επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, συνοδευόμενος από τα μέλη του συνδέσμου και φορείς της Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Για έργα που συνέβαλαν αποτελεσματικά στην αναβάθμιση της ποιότητας νερού έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» 1.613.474 ευρώ. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το περιοδικό, εποχικό φαινόμενο οργανοληπτικής υποβάθμισης του νερού (οσμή-γεύση χώματος) που επεξεργάζονται τα διυλιστήρια του Συνδέσμου Ύδρευσης, αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2006, σε σχετική συνεδρίαση της ΤΕΔΚ του νομού, κατόπιν συμφωνίας των 8 Δήμων-μελών του Συνδέσμου Ύδρευσης, να διατεθούν στον Σύνδεσμο πόροι από τα Διαδημοτικά του Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ», με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 923.474 ευρώ .

Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης ως φορέας υλοποίησης, είχε την ευθύνη για τα παρακάτω έργα/μελέτες/ενέργειες:

  • τον καθαρισμό της λιμνοδεξαμενής που τροφοδοτεί τα διυλιστήρια,
  • τις μελέτες «Εγκατάσταση συστήματος για την προσθήκη ενεργού άνθρακα στο νερό» και «Σύστημα επεξεργασίας νερού με όζον»,
  • την κατασκευή της μονάδας για την προσθήκη ενεργού άνθρακα,
  • τη συντήρηση-αντικατάσταση του συστήματος ταχείας ανάμιξης-κροκίδωσης των διυλιστηρίων.

Το σύνολο των δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα Διαδημοτικά του «ΘΗΣΕΑ» με φορέα υλοποίησης το Σύνδεσμο ολοκληρώνονται στο τέλος του 2009 με έργα εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων «Αντικατάσταση του συστήματος αυτοματισμού» και «Επεμβάσεις στα αμμόφιλτρα».

Επιπλέον στα παραπάνω, έχει ήδη υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με την ένταξη του έργου στις «Οριζόντιες Δράσεις» του «ΘΗΣΕΑΣ» το έργο «Σύστημα επεξεργασίας νερού με όζον» στα διυλιστήρια, προϋπολογισμού μελέτης 690.000 ευρώ. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων επεξεργασίας (ενεργός άνθρακας και όζον) βελτιώνει τα ποσοστά απομάκρυνσης οσμηρών συστατικών από το νερό. Το πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό των φαινομένων οσμής-γεύσης έχει ολοκληρωθεί, οι μελέτες και τα έργα έχουν υλοποιηθεί.

Ο κ. Γκούπας

Με το πέρας της επίσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε «Είμαι ιδιαίτερα  ικανοποιημένος που σήμερα από την Καρδίτσα, επιθεωρούμε τα έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού της ευρύτερης περιοχής. Δόθηκαν μέχρι τώρα πάνω από 1,6 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου 100 χιλιάδες κάτοικοι των Δήμων που ανήκουν στο σύνδεσμο να πίνουν και να χρησιμοποιούν καθαρό νερό. Καλύφθηκαν έτσι περίπου τα 2/3 του Νομού. Οφείλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του συνδέσμου για την καλή δουλειά που έχουν κάνει. Οφείλω επίσης να τονίσω την καθοριστική συμβολή που είχαν, σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση αυτού του έργου, οι Καρδιτσιώτες πολιτικοί και μέλη της Κυβέρνησης και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σιούφας. Είμαι, επίσης, περήφανος γιατί έργα σαν αυτά είναι η απάντηση πως το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έδωσε την ευκαιρία στους φορείς να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να υλοποιήσουν έργα, που καλύπτουν τις πραγματικές  ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σήμερα, βρισκόμαστε στη χρονική στιγμή που ο σχεδιασμός του προγράμματος παράγει σπουδαίο έργο. Καθημερινά ολοκληρώνονται και παραδίδονται έργα που έχουν αποδέκτη κάθε πολίτη της Θεσσαλίας, είτε αυτός κατοικεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε στον πιο απομακρυσμένο δήμο.»

Ο κ. Κωτσός

Στις δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός με αφορμή την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Περιφερείας Θεσσαλίας στα διυλιστήρια του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας και λοιπών Δήμων, τόνισε την  σπουδαιότητα των ήδη ολοκληρωμένων έργων αλλά και αυτών  που έχουν  προγραμματιστεί  και αφορούν την αναβάθμιση της ποιότητας  του ποσίμου Νερού. Ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε στο πόσο  σημαντικό ήταν το έργο τοποθέτησης μονάδας ενεργού άνθρακα προϋπολογισμού 88.000 ευρώ το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου  από τα διαδημοτικά έργα του προγράμματος  ΘΗΣΕΑΣ   δίνοντας  λύση στο  πρόβλημα της οσμής του νερού . Ακόμη τόνισε ότι την Πέμπτη 28 Μαΐου  το ΔΣ της ΤΕΔΚ πήρε  απόφαση τροποποιώντας το Πρόγραμμα Θησέας ώστε να  χρηματοδοτηθεί  με 250.000 ευρώ το έργο του Συνδέσμου Ύδρευσης  με τίτλο ‘’Επεμβάσεις στα αμμόφιλτρα των διυλιστηρίων” που σαν στόχο έχει  να  βελτιώσει   ακόμη περισσότερο τη ποιότητα του πόσιμου  Νερού. Αξίζει επίσης να τονίσουμε δήλωσε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ ότι μετά και τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Βουλής κ.Σιούφα για χρηματοδότηση με  2 εκ Ευρώ της μελέτης αλλά και της κατασκευής δεύτερου αγωγού υδροληψίας από την Λίμνη Πλαστήρα για την πόλη της Καρδίτσας, επιλύεται και το πρόβλημα της απρόσκοπτης υδροληψίας. Ο δεύτερος αυτός  αγωγός   θα βελτιώσει  ακόμη περισσότερο την ποιότητα του πόσιμου νερού  αφού θα δίνεται η δυνατότητα υδροληψίας από διαφορετικά βάθη της Λίμνης Πλαστήρα. Επίσης χρηματοδοτείτε με  300.000 ευρώ η ολοκλήρωση της μελέτης ύδρευσης της από την Λίμνη Σμοκόβου, και με 9 εκ Ευρώ η  κατασκευή του δικτύου ύδρευσης  της Ανατολικής πλευράς του Νομού, από την Λίμνη Σμοκόβου. Έτσι  δίνεται λύση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως  είναι η Ύδρευση των κατοίκων του Νομού. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το ποιοτικό πόσιμο νερό θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα μελλοντικά προβλήματα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικά είναι τα έργα που προγραμματίζονται θωρακίζοντας στην ουσία το σύνολο του Νομού από το πρόβλημα της Ύδρευσης. 

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Η περιοδεία του Νομάρχη Καρδίτσας σε χωριά του Δ. Σελλάνων