Ένεση ρευστότητας για μικρές επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ


Ερώτηση-πρόταση στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο από τον πρ.  Πρόεδρο του σώματος κ. Καλιακούδα για πίεση προς την κατεύθυνση της έγκρισης δανειοδότησης.

Τόνωση ρευστότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις επιχείρησε να προσφέρει εν μέσω της κρίσης το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω των νέων δράσεων που τώρα τελευταία εξήγγειλε από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτή τη νέα δράση, στα δάνεια θα παρέχεται από το ΤΕΜΠΜΕ εγγύηση κεφαλαίου και επιδότηση επιτοκίου, ενώ τα δάνεια θα αφορούν στη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης. Στο παραπάνω θέμα αναφέρθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Τρίτης ο πρ. Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Νίκος Καλιακούδας, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα πίεσης από τον κ. Νομάρχη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας προς τις διοικήσεις της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να εγκριθούν οι δανειοδοτήσεις για τους επιχειρηματίες της Καρδίτσας και να υπάρξει περισσότερο ρευστό στην αγορά του Νομού. Η πρόταση αυτή του κ. Καλιακούδα βρήκε τη στήριξη όλου του σώματος και ο κ. Νομάρχης δεσμεύτηκε ότι θα ανακινήσει αμέσως το θέμα. Συγκεκριμένα τα όσα ανέφερε ο κ. Καλιακούδας:

«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καρδίτσας, με το κύρος και την αξιοπιστία που διαθέτουν μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες σε ένα σημαντικό θέμα που αφορά την βιωσιμότητα της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης στην Καρδίτσα, η οποία το τελευταίο διάστημα κλονίζεται, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ένας σημαντικός αριθμός ντόπιων πολύ μικρών επιχειρήσεων σήμερα (τα στοιχεία μιλάνε για 280-320)  κατέφυγαν με αιτήματά τους, κυρίως προς τις κρατικές τράπεζες Αγροτική & Εθνική, προκειμένου να αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων). Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει σημαντική ένεση για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης (ρευστότητα) στις μικρές επιχειρήσεις της Καρδίτσας, δεδομένου ότι αυτές που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό διαθέτουν υγιή οικονομικά στοιχεία (κέρδη την τελευταία τριετία) και άρα πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια σε μεγάλο βαθμό και επιπρόσθετα το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται (80% επί του δανείου) το ρίσκο των τραπεζών που εντάσσονται στο πρόγραμμα δανειοδότησης. Εκτιμώ ότι μια συντονισμένη πολιτική πίεση από πλευράς Νομαρχίας και Επιμελητηρίου -με απευθείας παραστάσεις στις Διοικήσεις των κ.κ. Δ. Μηλιάκου & Τ. Αράπογλου- μπορεί να αποφέρει εγκριτικά αποτελέσματα στο σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα, αλλά και όσων επιχειρηματιών επιθυμούν να ενταχθούν. Είναι φανερό ότι εφόσον εγκριθεί το σύνολο των δανειοδοτήσεων θα έχουμε μια αξιόλογη ρευστότητα στην τοπική αγορά της τάξης των 80-90 εκατομμυρίων €.  Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας θα αποτελέσει η στήριξη της απασχόλησης και η τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην  σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία, που για την Καρδίτσα είναι θέμα ζωτικής σημασίας».

Προηγούμενο άρθρο Χρήματα για συντηρήσεις δρόμων ζητούν οι Ν.Α.
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα «Περιφέρεια της γνώσης»