Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Φλεβάρη ήταν αφιερωμένο στον Κατάχλωρο (Ταμάσιον Όρος η αρχαιοελληνική ονομασία του), που είναι ένα χαμηλό βουνό ανάμεσα στον Κέδρο και την Ανάβρα, που αρχικά δίνει την εντύπωση ενός ξερού τόπου, αλλά όσο το πλησιάζεις ανακαλύπτεις την πλούσια βλάστηση και την ωραία μορφολογία του. Επιφυλάσσει τον πεζοπόρο όμορφες εκπλήξεις και τοπία ιδιαίτερου κάλλους. Το περπάτημα ιδιαίτερα στην εκτεταμένη του κορυφογραμμή είναι μια καλή εμπειρία και προσφέρεται για πεζοπόρους όλων των δυνατοτήτων.
Την πρώτη μέρα στον χώρο του πολιτιστικού συλλόγου Λεονταρίου έγινε παρουσίαση της δράσης του ορειβατικού συλλόγου με προβολή διαφανειών και βίντεο. Ακολούθησε συζήτηση, μεζεδάκια, ζεστό ρακόμελο και μουσική από τα παιδιά της εκεί σχολής. Η εκδήλωση είχε σκοπό την γνωριμία με τα αθλήματα του βουνού και τον προβληματισμό γύρω από την δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή. Δώσαμε το ραντεβού για την πεζοπορία της επόμενης μέρας με αγωνία για το εάν θα υπάρξει συμμετοχή.
Είχε προηγηθεί «αναγνωριστική» ανάβαση από μέλη του ΕΟΣΚ μερικές μέρες νωρίτερα που ξεκίνησε από την Ανάβρα και κατέληξε στον Κέδρο. Τελικά επιλέχτηκε να γίνει η πεζοπορία από την Ανάβρα μέχρι την κορυφή και επιστροφή, επειδή το τμήμα προς τον Κέδρο σε πολλά σημεία κλείνει από αδιαπέραστη βλάστηση.
Το πρωινό της Κυριακής, παρά το τσουχτερό κρύο, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κόσμος από τα γύρω χωριά, κάθε ηλικίας, ήρθε στο ραντεβού. Πάνω από 75 άτομα δημιούργησαν ένα ανθρώπινο ποτάμι που ξεχύθηκε στα λιβάδια στην αρχή της διαδρομής. Έπειτα ανάλογα την δυναμικότητα χωρίστηκαν σε ομάδες και ανηφορίσαμε μέχρι τον Προφ. Ηλία. Μέχρι εκεί ανέβηκαν όλοι και απόλαυσαν την θέα που απλώνονταν μέχρι τα βουνά πέρα από τον κάμπο. Κάποιοι έστησαν και τις πρόχειρες ψησταριές …. Οι πολλοί με σύμμαχο την γλυκιά λιακάδα συνέχισαν. Στην θέση Γκιόλι, πάνω στη ράχη, άρχισε να αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά του βουνού, χαμηλά η λίμνη Σμοβόβου και πίσω τα χιονισμένα Άγραφα. Περάσαμε από την μαγευτική μικρή εποχική λιμνούλα που κρύβεται στο δάσος βελανιδιάς και αφού ανηφορίσαμε την ομαλή ράχη φτάσαμε στην κορυφή στα 984 μ. υψόμετρο. Ήταν μια αξιόλογη ανάβαση 750 μέτρων. Εδώ έγινε διάλειμμα για φαγητό με την πανέμορφη θέα να απλώνεται τριακόσιες εξήντα μοίρες τριγύρω. Στο κολωνάκι της κορυφής στερεώθηκε κουτί από τα μέλη του ΕΟΣΚ, που περιέχει βιβλίο εντυπώσεων για τους μελλοντικούς, ευελπιστούμε πολυάριθμους, επισκέπτες. Μετά τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες έγινε η κατάβαση από την ίδια διαδρομή.
Συμφωνήθηκε να δοθεί συνέχεια στην συνεργασία του ΕΟΣΚ με τους φίλους και τους φορείς της περιοχής. Η συγκεκριμένη διαδρομή, το αρχικό τμήμα της οποίας έχει διανοιχτεί από φυσιολάτρες ντόπιους κατοίκους, θα συνεχιστεί με σκοπό να φτάσει μέχρι τον Κέδρο. Ομοίως και άλλες διαδρομές στην περιοχή θα ενταχτούν στο πρόγραμμα σήμανσης του συλλόγου με σκοπό την δημιουργία ενός δικτύου πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών που θα είναι πεδίο άθλησης των κατοίκων και πόλος έλξης επισκεπτών.
Επόμενη δραστηριότητα του ΕΟΣΚ είναι το τριήμερο 22-25 Φλεβάρη στην Πελοπόννησο, με χειμερινή ανάβαση στον Ταΰγετο με στόχο την διάσχιση της κορυφογραμμής του και ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του τον Προφήτη Ηλία (2407μ).
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του συλλόγου στα τηλ: 6973695595–6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο https://www.facebook.com/eoskarditsas.