Ένας Καρδιτσιώτης «εφηύρε» τη στέβια


Ένα φυτό με ιστορία πέντε αιώνων δίνει το πιο… μοδάτο προϊόν στην αγορά. Πρόκειται για τη στέβια, που κατακλύζει πλέον τα ράφια των σουπερμάρκετ αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. Το μεγάλο της προσόν: είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά δεν έχει καθόλου θερμίδες.

Καπνοπαραγωγοί της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, μάλιστα, στο πλαίσιο της αλλαγής της καλλιέργειάς τους άρχισαν να πειραματίζονται νωρίς με την καλλιέργεια της στέβιας, με αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα χρόνου σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Η στέβια καλλιεργείται πλέον συστηματικά από τον περασμένο Μάρτιο στην Καρδίτσα, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία. Η χρήση της στέβιας ως γλυκαντικού για τα τρόφιμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από έναν χρόνο, δίνοντας ταυτόχρονα το πράσινο φως για την καλλιέργεια και τη χρήση της σε περισσότερες από 30 κατηγορίες τροφίμων και ποτών στα κράτη-μέλη.

Ετσι, οι καταναλωτές στην Ευρώπη αγοράζουν προϊόντα στα οποία ως γλυκαντική ύλη έχουν χρησιμοποιηθεί γλυκοζίτες στεβιόλης: περιέχονται σε καθαρά εκχυλίσματα του φυτού στέβια.

Η πειραματική καλλιέργεια της στέβιας άρχισε στη χώρα μας πριν από έξι χρόνια. Ο γεωπόνος – ερευνητής του Καπνικού Σταθμού Ερευνας Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας πραγματοποίησε πειράματα και αναλύσεις περίπου επί δύο χρόνια σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης στη Γερμανία, και στη συνέχεια επί τέσσερα χρόνια με την ομάδα καπνοπαραγωγών της Καρδίτσας. Ακολούθως συνεργάστηκε το 2007 και το 2008 με τις ομάδες καπνοπαραγωγών της Φθιώτιδας, ενώ το 2010 στα πειράματα έλαβε μέρος και ο πρώην Δήμος Χαιρώνειας.

Οπως λέει ο κ. Ζαχοκώστας, σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά μπροστά σε σχέση με τη λοιπή Ευρώπη σε θέματα τεχνογνωσίας της καλλιέργειας, αφού είναι η μοναδική χώρα που έχει πειραματιστεί στην παραγωγή. «Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι είναι υψηλή η στρεμματική απόδοση. Κάθε χρόνο παρατηρούσαμε ότι υπήρχαν υψηλές γλυκαντικές ουσίες στο φυτό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν πως μπορούμε να ανταγωνιστούμε το φθηνό κόστος παραγωγής που υπάρχει σήμερα στην Κίνα ή στην Ινδία.

Η πρώτη σοδειά βρίσκεται ήδη στις αποθήκες των παραγωγών. Η επεξεργασία της όμως δεν προχώρησε αφού, όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχοκώστας, η ποσότητα δεν ήταν αρκετά μεγάλη και δεν είναι ακόμη έτοιμη η μονάδα παραγωγής.

«Βγάλαμε περίπου 400 κιλά, αλλά προτιμήσαμε να την αποξηράνουμε και να αποθηκεύσουμε σπόρο για τις επόμενες καλλιέργειες. Επίσης, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία εργοστασίου αφού έχουμε βρει τους επενδυτές».

Προβάδισμα όμως φαίνεται να δίνει στους παραγωγούς που πρόκειται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και ένα ακόμη πλεονέκτημα, όπως εξηγεί ο γεωπόνος κ. Ζα-χοκώστας: «Η μέθοδος αποξήρανσης που χρησιμοποιήσαμε στον Καπνικό Σταθμό Ερευνας Καρδίτσας απέδειξε ότι μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση σε γλυκαντικές ουσίες αλλά και μεγαλύτερη καθαρότητα αυτών των ουσιών σε σχέση με τις μεθόδους αποξήρανσης που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η μέθοδος αποφύλλωσης των φυτών που χρησιμοποιούν στην Κίνα».

Η γλυκιά γεύση των φύλλων της στέβιας είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό.

Οι γλυκαντικές Ουσίες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια αγορά είναι η ζάχαρη και οι χημικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Μετά την έγκριση της καλλιέργειάς της, φαίνεται ότι η στέβια θα κερδίσει σημαντικό μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά, με δεδομένο μάλιστα ότι 1 γραμμάριο στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική αξία με 300 γραμμάρια ζάχαρη. Αναλυτές εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια η στέβια θα αποσπάσει πάνω από το 30% του μεριδίου αγοράς της ζάχαρης και των γλυκαντικών ουσιών διεθνώς.

«Εξασφαλίζουμε εισόδημα»

Ο Γιώργος Ζέρβας μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν καπνοπαραγωγός στη Στίρφακα Φθιώτιδας. Τώρα ετοιμάζεται, στα τέλη Μαρτίου, να ξεκινήσει την καλλιέργεια της στέβιας. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι λιγότερα στρέμματα παραγωγής του καινούργιου φυτού θα του αποφέρουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η καλλιέργεια καπνού. Οπως λέει ο ίδιος, η καλλιέργεια του καπνού και η επιδότησή του έχουν σταματήσει. «Επρεπε να βρούμε κάτι για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα εισοδήματά μας». Με 8.000 τόνους καπνό, ο κ. Ζέρβας είχε περίπου 24.000 ευρώ εισόδημα. «Τώρα με 5 στρέμματα καλλιέργειας στέβιας θα έχω περίπου 300 κιλά, που θα μου αποφέρουν από 25.000 έως 30.000 ευρώ». Κύριο μέλημά των παραγωγών είναι η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας, επισημαίνει. «Χρειαζόμαστε 300.000 έως 500.000 ευρώ για την κατασκευή της».

ΤΑ ΝΕΑ (Ζωή Λιάκα)

 

Προηγούμενο άρθρο Εκπροσώπηση της Κυβέρνησης από τον Υφ. Εξωτερικών Κ. Τσιάρα
Επόμενο άρθρο Ζητούν αυτόνομο και αυτοδύναμο Νοσοκομείο - Οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Καρδίτσας