Ειδήσεις

Έναρξη περιόδου 2016-17 για το κέντρο Ιστορικής & Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»


Ξεκίνησε η νέα πολιτιστική περίοδος 2016-2017 για το κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας. Κατάμεστη ήταν η αίθουσα από παλιά και νέα μέλη αλλά και πολλούς φίλους του Απόλλωνα. Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, Μανώλης Στεργιόπουλος και ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, Απόστολος Φιρφιρής, οι οποίοι στον σύντομο χαιρετισμό τους τόνισαν την πολυποίκιλη και ποιοτική προσφορά του Απόλλωνα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας.Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά κάνοντας εν τάχει τον απολογισμό και προγραμματισμό των δράσεων του Απόλλωνα. Ιδιαίτερα τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:”Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας στα 27 χρόνια λειτουργείας του ακολουθεί μια σταθερή και ανοδική πορεία. Βοηθοί και συμπαραστάτες του είναι τα μέλη, οι φίλοι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, η Π. Ε. Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας, που στηρίζουν τις προσπάθειές του για την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου. Για το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» η χρονιά που πέρασε ήταν πλήρης και δημιουργική. Οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τις «Μέρες Παράδοσης 2016», μια ετήσια θεσμοθετημένη εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2002 μέχρι σήμερα. Το θέμα που αναδείχθηκε ήταν «Τα δημοτικά τραγούδια και ως ψηφίδες της ιστορίας». Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια παραδοσιακής ενδυμασίας και μουσικοκινητικής αγωγής, σεμινάρια παραδοσιακών χορών, με κορύφωση μια άρτια μουσικοχορευτική παράσταση, στην οποία πήραν μέρος το χορευτικό και η Χορωδία του Απόλλωνα, αλλά και τα χορευτικά του Λαογραφικού Ομίλου «Καλλίχορος», της Ομάδας Γυναικών Πεζούλας, του Σύλλογου Γυναικών Καππαδοκικού και του Κέντρου Πολιτιστικών Ερευνών Πεδινής Θεσσαλίας. Εξέδωσε τον τόμο των πρακτικών του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Δημοτικό τραγούδι και ιστορία», που συνδιοργάνωσε με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο 600 σελίδων που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις 75 πανεπιστημιακών δασκάλων, λαογράφων και ερευνητών και τον οποίο σύντομα θα παρουσιάσει στο κοινό της Καρδίτσας.
Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Συλλόγου συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ SAMAA στο Κάιρο της Αιγύπτου, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας και το χορευτικό τμήμα πήρε μέρος σε δυο διεθνή φεστιβάλ, στο Ασουάν της Αιγύπτου και στην Ιορδανία. Επίσης έλαβε μέρος στο 4ο Καραγκούνικο Αντάμωμα, που πραγματοποιήθηκε στη Χάλκη του Δήμου Κιλελέρ.
Στον φετινό προγραμματισμό ο Απόλλωνας περιλαμβάνει: Τις προετοιμασίες για τις ετήσιες εκδηλώσεις «Μέρες Παράδοσης 2017». Τη συμμετοχή της χορωδίας και του χορευτικού σε διάφορα φεστιβάλ της χώρας μας και του εξωτερικού. Την ηχογράφηση ενός cd, με παραδοσιακά τραγούδια, το οποίο θα κυκλοφορήσει το Γενάρη του 2017. Την πραγματοποίηση μιας πολυήμερης εκδρομής στη Ρουμανία, μιας τριήμερης στην Αδριανούπολη και μιας διήμερης στα Καλάβρυτα.Από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής και του Χορευτικού, με υπεύθυνη δασκάλα χορού την Έφη Γιώτη, η οποία διδάσκει χορούς της χώρας μας στους χορευτές/τριες του Απόλλωνα τα τελευταία χρόνια.Επίσης, η Ομάδα καταγραφής θα συνεχίσει την ερευνητική της δουλειά, που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας”.

 

Προηγούμενο άρθρο Παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
Επόμενο άρθρο Δυναμικά ξεκίνησε η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας