Παρουσία πλήθους μελών και φίλων πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η επίσημη έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ». Εκ μέρους του Δ.Σ. καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους η Πρόεδρος Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, η οποία στη σύντομη ομιλία της τόνισε τα παρακάτω:
«‘Ένα νέο ετήσιο πολιτιστικό ταξίδι ξεκινάει το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας απόψε εδώ μαζί σας με έναν πλούσιο προγραμματισμό δράσεων που ονειρεύεται πως θα καταφέρει να πραγματοποιήσει, πάντα με τη βοήθεια των μελών, των φίλων και συνεργατών του. Στόχος μας και φέτος είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος των μελών του μέσα από το τμήμα παραδοσιακών χορών, με δασκάλα την Έφη Γιώτη και τη Χορωδία παραδοσιακής μουσικής που συντονίζει η αφεντιά μου.
Tο Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας θέλοντας να καταγράψει την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου μας συστηματικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη, από πολύ νωρίς, από το 2002, έκανε μια στροφή στη μέχρι τότε πορεία του δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη διοργάνωση ημερίδων, εργαστηρίων και κύρια πανελλήνιων συνεδρίων έχοντας πάντα ως κύριο συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο ο τόπος μας χρωστάει πολλά. Έτσι σήμερα στις αποσκευές του κουβαλάει πέντε επιτυχημένα πανελλήνια συνέδρια με τους αντίστοιχους τόμους των πρακτικών τους, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολύτιμο υλικό, το οποίο παραδόθηκε ως ιστορικό ντοκουμέντο στις επόμενες γενιές μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις του και τα cds που ηχογράφησε.
Στις άμεσες προτεραιότητες του Κέντρου για φέτος είναι να φέρει σε πέρας το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 20-20 Οκτωβρίου 2017. “Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη ” είναι το θέμα που επιλέξαμε να αναδείξουμε σ’ αυτό το Πανελλήνιο Συνέδριο και βασικός στόχος είναι η παρουσίαση νέων στοιχείων, που αφορούν στα αυτοφυή και καλλιεργήσιμα φυτά και βότανα και στην αξιοποίησή τους. από την οικοτεχνία, τη γεωργία και τη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων, ποτών και καλλυντικών. Επίσης, αναμένουμε να αναδειχτούν οι θεραπευτικές ιδιότητές τους, η χρήση τους στη λαϊκή και εναλλακτική ιατρική και στις θρησκευτικές και μαγικές τελετουργίες, ο ρόλος της επιστήμης στην έρευνα και ερμηνεία αυτών, η ιαματική εμπειρία όπως αυτή μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά και πώς η λαϊκή μούσα τα ύμνησε.
Είμαι σίγουρη ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, αφού σημαντικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μελετητές, λαογράφοι και ερευνητές της τοπικής ιστορίας θα είναι μαζί μας για τρεις μέρες και θα προσπαθήσουν με τις εισηγήσεις τους να φέρουν στο φως νέα στοιχεία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα των φυτών και των βοτάνων διαχρονικά.
Σας καλώ εκ μέρους του Δ. Σ. να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Συνεδρίου και, στο μέτρο του δυνατού, να πλαισιώσετε τις διάφορες επιτροπές του Απόλλωνα. Έτσι δρώντας συλλογικά ίσως καταφέρουμε να επιτύχουμε να περισώσουμε πολλά από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και να επιτύχουμε πράγματα, που εύκολα δε μας χαρίζονται».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην πλούσια και ποιοτική δουλειά του Κέντρου και ευχήθηκε στα μέλη καλή πολιτιστική και δημιουργική χρονιά.
Οι παραβρισκόμενοι στη συνέχεια γεύθηκαν τα πλούσια παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη του Απόλλωνα και η εκδήλωση έκλεισε με χορό και τραγούδι.