Ειδήσεις

Έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στη Θεσσαλία


Κρούσμα Covid-19 σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε καραντίνα 67 φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι, στο Μοσχάτο, στις 31 Αυγούστου, 2020

Χωρίς διακοπή συνεχίζονται οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όλης της χώρας για την τήρηση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στις 28 Αυγούστου.

Κρούσμα Covid-19 σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε καραντίνα 67 φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι, στο Μοσχάτο, στις 31 Αυγούστου, 2020

Πιο συγκεκριμένα, κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους σε γηροκομεία και μονάδες με χρονίως πάσχοντες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μέχρι τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 56 έλεγχοι, ενώ μόνο σε επτά από το συνολικό αριθμό μονάδων που έχουν ελεγχθεί έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 36.000 ευρώ. Οι καταγεγραμμένες παραβάσεις αφορούν τη μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού, τη μη τήρηση αρχείου ερωτηματολογίων των εργαζόμενων, τη μη τήρηση των μέτρων περί συναθροίσεων στο εσωτερικό των μονάδων καθώς και την έλλειψη αντισηπτικών.

Οι έλεγχοι έχουν, ως τώρα, διενεργηθεί σε μονάδες των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, συνεχίζονται και οι δειγματοληπτικοί μοριακοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 έλεγχοι στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στις μονάδες οι οποίες έχουν ελεγχθεί, παρά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες από αυτές τις περιοχές.

Σχετικά με το πρόγραμμα ελέγχων η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα ελέγχων για την προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε μονάδες φροντίδας. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον ΕΟΔΥ, έχουμε ελέγξει δομές σε όλη την Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κοροναϊού, ενώ μόνο σε έναν μικρό αριθμό μονάδων έχει καταγραφεί η μη τήρηση των μέτρων. Για την ακόμα καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση των ελέγχων, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιά προχωρήσαμε στη δημιουργία ειδικής ψηφιακής βάσης δεδομένων με άμεση καταγραφή των πληροφοριών και αποτύπωσή τους σε δυναμικό επιχειρησιακό χάρτη.»

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Προηγούμενο άρθρο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καινοτόμα εργαστήρια ρομποτικής
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με την πρωταθλήτρια Καρδιτσιώτισσα της κολύμβησης Χρ. Χάρμπα