Στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΑΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΤΕΚΔ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Παπαλός Κων/νος, αναφέρθηκε στην πορεία της ΑΝΚΑ κατά το έτος 2009 και στους άξονες δράσης για το 2010. Επίσης έγινε ο απολογισμός – ισολογισμός για το έτος 2009.
Το 2009 αν και ήταν το τρίτο έτος της Νέας (τέταρτης) Προγραμματικής Περιόδου, δεν συνοδεύτηκε από την έναρξη συγχρηματοδοτούμενων έργων. Ο κύριος όγκος των έργων που υλοποίησε η εταιρία προήλθε από την παροχή υπηρεσιών προς την ευρύτερη αγορά (ΟΤΑ, ΝΑ, Συνεταιρισμοί, ιδιώτες), ενώ δευτερευόντως, υλοποίησε παραταθέντα έργα της τρίτης Προγραμματικής Περιόδου (Γ’ ΚΠΣ), τα οποία και έκλεισε επιτυχώς.
Οι συγκυρίες και τα γεγονότα που κυρίως χαρακτήρισαν το 2009 ήταν
- Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου και εθνικές εκλογές στις 7 Οκτωβρίου)
- Η αλλαγή κυβέρνησης και η έναρξη μεγάλων αλλαγών στο κανονιστικό, νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο όπως και στον τρόπο υλοποίησης έργων και προγραμμάτων, πράγμα που οδήγησε σε νέες καθυστερήσεις στην – ήδη καθυστερημένη – έναρξη της Προγραμματικής Περιόδου (τουλάχιστον στους τομείς ενδιαφέροντος της εταιρίας)
- Η εμφάνιση των πρώτων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης
Ωστόσο, παρά την επιμήκυνση της μετάβασης στη νέα Προγραμματική Περίοδο και τις ειδικές συγκυρίες που επεκράτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εταιρία δεν αντιμετώπισε προβλήματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν σε αντίστοιχες καταστάσεις. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη προετοιμασία της και στον ανασχεδιασμό των παρεχομένων υπηρεσιών της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη ζήτηση της αγοράς.
Οι άξονες δράσης για το 2009, όπως ψηφίστηκαν από τη ΓΣ ήταν:
- 1. Έναρξη υλοποίησης του LEADER με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της πεδινής ζώνης, της ανάγκης για τόνωση της επιχειρηματικότητας των αγροτών και της ελκυστικότητας των πεδινών περιοχών μέσω δράσεων όπως η ανάδειξη των παρόχθιων οικοσυστημάτων.
- 2. Απορρόφηση των «κραδασμών» της μεταβατικής περιόδου από το Γ ΚΠΣ στην τέταρτη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής».
- 3. Ένταση της συνεργασίας με τα όργανα εκπροσώπησης των Αναπτυξιακών Εταιριών (Helada, Δίκτυο LEADER) για την ανάληψη ρόλου στα ΟΠΑΑΧ και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ (κυρίως σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις)
- 4. Σχεδιασμός και υποβολή ανταγωνιστικών προγραμμάτων (LIFE, Intelligent Energy κλπ)
- 5. Διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών
- 6. Πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας
- 7. Ολοκλήρωση της μεταφοράς των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων.
- 8. Επίλυση των προβλημάτων υλοποίησης των προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία ανέλαβε να διαχειριστεί η εταιρία ως συμβολή στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και της άμβλυνσης του προβλήματος ανεργίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος των γυμναστών (ειδικά των νέων και των γυναικών)
- 9. Εκπόνηση στρατηγικής για την μετά το 2015 περίοδο
- 10. Ισχυροποίηση των επιπέδων επιχειρησιακής ιεραρχίας με στόχο την απρόσκοπτη διαδοχή στελεχών
- 11. Επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού Καρδίτσας
- 12. Αποτελεσματική ολοκλήρωση και κλείσιμο των έργων της τρίτης Προγραμματικής Περιόδου
- 13. Κάλυψη των κενών που παρουσιάζουν οι παρεχόμενες από την εταιρία υπηρεσίες υποστήριξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
-Άξονες και πρόγραμμα δράσης για το 2010
Το 2010 αν και είναι το τέταρτο έτος της Νέας Προγραμματικής Περιόδου, τα προγράμματα που «απευθύνονται» για υλοποίηση στις Αναπτυξιακές Εταιρίες δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Ωστόσο, παρ’ όλη την παράταση της μεταβατικής περιόδου, για πρώτη φορά στην ιστορία της η εταιρία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιόδους. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη προετοιμασία της και στον ανασχεδιασμό των παρεχομένων υπηρεσιών της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη ζήτηση της αγοράς. Οι άξονες δράσης για το 2010 είναι οι παρακάτω:
- Ø Έναρξη υλοποίησης του LEADER με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της πεδινής ζώνης και της ανάγκης για τόνωση της επιχειρηματικότητας των αγροτών και της ελκυστικότητας των πεδινών περιοχών.
- Ø Απορρόφηση των προβλημάτων από τις καθυστερήσεις έναρξης των προγραμμάτων και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
- Ø Προσανατολισμός της εταιρίας στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό της εταιρίας, διότι στο άμεσο μέλλον πρόκειται να πραγματοποιηθούν μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον εντός του οποίου κινείται, εκτός των αλλαγών που συμβαίνουν γενικότερα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα:
- 1. Το Πρόγραμμα Καλλικράτης θα αλλάξει το «τοπίο» των πελατών της εταιρίας και τη μετοχική της σύνθεση.
- 2. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι το 59% των μετοχών της θα ανήκουν σε περιφερειακά όργανα. Αυτό αποτελεί μια νέα πρόκληση για την εταιρία, αλλά εμπεριέχει και τον κίνδυνο αυτή να εκτραπεί από την ενασχόλησή της με την τοπική κλίμακα και την υποστήριξη του παραγωγικού συστήματος σε επίπεδο του σημερινού Νομού το οποίο παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση, σε σύγκριση με το αντίστοιχο της υπόλοιπης Θεσσαλίας.
- 3. Είναι γνωστό ότι στο μετοχικό σχήμα της ΑΝ.ΚΑ συμμετέχουν Δήμοι άλλων Νομών (Λάρισας, Φθιώτιδας) και έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον και για άλλες συμμετοχές (π.χ. Δήμος Φουρνά του Νομού Ευρυτανίας). Θα ενισχυθεί αυτή η διάσταση πριν την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» ή η προσπάθεια της συνεργασίας του Νομού με όμορες περιοχές θα χαθεί στις μεγάλες κλίμακες της νέας αρχιτεκτονικής;
- 4. Η απώλεια της ευελιξίας της εταιρίας λόγω της εξομοίωσής της με το Δημόσιο στις προβλέψεις του Νόμου 3812 για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων, απαιτεί τη σταδιακή υιοθέτηση άλλων εργασιακών σχέσεων (συμβάσεις αορίστου χρόνου), πράγμα που «βαραίνει» την εταιρία, της προσθέτει επιπλέον κόστος και ανελαστικές-στο-χρόνο δαπάνες.
- 5. Οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (Περιφερειακής και Τοπικής), ενδέχεται να δημιουργήσουν αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην ωρίμανση έργων, πράγμα που θα οδηγήσει την εταιρία σε απώλεια προγραμματισμένων πόρων.
- Ø Ολοκλήρωση της στρατηγικής για την μετά το 2015 περίοδο. Τα κρίσιμα θέματα είναι:
- 1. Η μετοχική σύνθεση της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ. Περιλαμβάνει δύο σενάρια ανάλογα με τη στρατηγική που θα υιοθετηθεί:
- i. Στρατηγική Α. Τοπικός προσανατολισμός της ΑΝ.ΚΑ. Στην περίπτωση αυτή η μετοχική σύνθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει φορείς που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο. Οι όποιες συνεργασίες σε περιφερειακό επίπεδο θα υπηρετούν τους τοπικούς φορείς. Αυτό προϋποθέτει κινήσεις ενίσχυσης της συμμετοχής τοπικών φορέων, όπως: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με προτίμηση στους σημερινούς Δήμους με ταυτόχρονη παραίτηση άσκησης δικαιώματος από ΤΕΔΚ και ΝΑ, μεταφορά μετοχών στους Δήμους ή συνδυασμό και των δύο προηγουμένων κινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί και η στρατηγική συνεργασιών με Δήμους όμορων Νομών, ώστε να ενισχυθεί η τοπική διάσταση.
- ii. Στρατηγική Β. Περιφερειακός προσανατολισμός της ΑΝ.ΚΑ. Στην περίπτωση αυτή οι λύσεις θα δρομολογηθούν από περιφερειακούς φορείς (Περιφερειακή ΤΕΔΚ και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) οι οποίοι θα έχουν την πλειοψηφία των μετοχών. Η παρέμβαση των τοπικών φορέων (σε σχέση με τον προσανατολισμό, τη δράση και τη στρατηγική της εταιρίας) θα γίνεται μέσω της συμμετοχής των τοπικών αιρετών στα περιφερειακά όργανα.
- 2. Αντικείμενο της ΑΝ.ΚΑ. Δεδομένου ότι το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει λίγους και ισχυρούς Δήμους, απαιτείται η προσαρμογή του αντικειμένου της εταιρίας. Προτείνεται η εστίαση στους παρακάτω άξονες:
- i. Ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης της αναδιάρθρωσης του τοπικού παραγωγικού συστήματος στην περιοχή ευθύνης των μετόχων της εταιρίας (Δικτύωση επιχειρήσεων, συνεργασία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, συνεργατισμός κλπ)
- ii. Παροχή τεχνικής υποστήριξης υψηλού επιπέδου στους νέους φορείς που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή του Προγράμματος και κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο, δεδομένου ότι θα υπάρχουν τεράστιες ανάγκες προσαρμογής.
- iii. Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης σε ευρύτερες περιοχές (π.χ. LEADER, ΟΠΑΑΧ, Life, Ολοκληρωμένα προγράμματα ΕΚΤ κλπ)
- Ø Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή προγράμματος επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της εταιρίας, την εγκατάσταση σύγχρονου λογισμικού και την απόκτηση του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης για την αποτελεσματική υλοποίηση έργων της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
- Ø Ένταση της συνεργασίας με τα όργανα εκπροσώπησης των Αναπτυξιακών Εταιριών (Helada, Δίκτυο LEADER) για την αναβάθμιση του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιριών. Η σύνθετη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί, έχει επηρεάσει τη λειτουργία των Αναπτυξιακών Εταιριών σε επίπεδο χώρας. Ειδικότερα, όσες από αυτές δεν είχαν τεχνογνωσία σχεδιασμού, συνεκτική οργάνωση και ικανότητα επεξεργασίας σεναρίων αντιμετώπισης κρίσεων, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Έτσι η παρέμβαση ως δίκτυο, στο περιβάλλον που διαμορφώνεται θεωρείται επιβεβλημένη.
- Ø Σχεδιασμός και υποβολή ανταγωνιστικών προγραμμάτων (LIFE, Intelligent Energy κλπ)
- Ø Κάλυψη των κενών που παρουσιάζουν οι παρεχόμενες από την εταιρία υπηρεσίες υποστήριξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
- Ø Βελτίωση του software διοίκησης των έργων και των λειτουργιών της εταιρίας
- Ø Προβολή του έργου της εταιρίας μέσω του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας της