Έκκληση Αγοραστού να σταματήσουν οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού


Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται, ότι σύμφωνα με το δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (28-06-2014) στην ηπειρωτική Θεσσαλία και τις Σποράδες θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται από ενισχυμένους άνεμους (7 με 8 μποφόρ) και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις.

 

Στις περιοχές ανατολικής Στερεάς Ελλάδος (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Χαλκιδικής, νήσων Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδων είναι σήμερα υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), καθώς και την χρήση υπαίθριων ψησταριών και την ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η καύση των αγρών.

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΚΑΥΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

 

Μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν από καύση γεωργικών υπολειμμάτων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι καύσεις αυτές υπενθυμίζοντας στους καλλιεργητές τις δυσμενείς συνέπειες που έχει η λανθασμένη πρακτική της καύσης των καλαμιών στο έδαφος, στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.

 

«H γη δεν μας ανήκει κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Οι φωτιές που βάζουν κάποιοι για να κάψουν γεωργικά υπολείμματα καταστρέφουν το έδαφος, αφού η οργανική ύλη εξαντλείται. Έτσι το έδαφος χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και υποχωρεί. Συνιστούμε στους καλλιεργητές να μην καίνε τις καλαμιές, παρά να τις κόβουν και να οργώνουν τα χωράφια τους. Πέραν όμως όλων των άλλων, οι καύσεις αυτές προκαλούν εκτεταμένες πυρκαγιές με δυσμενείς συνέπειες στον άνθρωπο και την περιουσία του. Χρειάζεται απ’ όλους σύνεση και υπευθυνότητα καθώς με κάθε πυρκαγιά οι συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας είναι ανυπολόγιστες», τονίζει ο κ. Κώστας Αγοραστός.

 

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τονίζει ότι η πρακτική της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αλλά αντιθέτως προκαλεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα του εδάφους με την καταστροφή της οργανικής ουσίας. Έτσι μειώνονται οι μελλοντικές αποδόσεις και η διηθητικότητα του νερού. Εκτός αυτών έχει πολλαπλώς αποδειχθεί ότι η καύση δεν καταπολεμάει τα έντομα του αραβοσίτου (πυραλίδα, σεζάμια, πράσινο σκουλήκι κλπ.) που διαχειμάζουν στο έδαφος.

 

Με τη φωτιά καταστρέφεται η πανίδα και η χλωρίδα του εδάφους καθώς και πολύτιμο γενετικό υλικό. Παράλληλα, από την καύση εξοντώνονται οι πληθυσμοί των ωφελίμων εντόμων που διαχειμάζουν στο έδαφος, τα οποία λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους είναι ευάλωτα στη φωτιά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί των εχθρών της καλλιέργειας, με συνέπεια την αύξηση των προσβολών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Επίσης, μεγάλης σημασίας είναι και οι επιπτώσεις στην υγεία κυρίως ευπαθών ομάδων πληθυσμού εξαιτίας των αναπνευστικών και άλλων προβλημάτων που προκαλεί η καύση των καλαμιών.
Τέλος, η καύση είναι συχνή αιτία πρόκλησης πυρκαγιών.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προβεί σε μηνυτήριες αναφορές σε πολλές περιπτώσεις καύσης φυτικών υπολειμμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις. Επίσης η καύση απαγορεύεται από τους Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά και την αναθεώρηση της KAΠ  οπότε αν διαπιστωθεί, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφαιρεί τις επιδοτήσεις από τον παραβάτη καλλιεργητή.

 

 
 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα Κ. Θάνου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης στην άμμο
Επόμενο άρθρο Σεμινάριο για τους νέους αιρετούς από την ΠΕΔ Θεσσαλίας