Ένα νέο πνεύμονα πρασίνου αποκτά η πόλη της Καρδίτσας στην έκταση που βρίσκεται πλησίον του Δημοτικού Σταδίου. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή σύμβασης κατασεκυής του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου: «Ενοποίηση και περιβαλλοντική αποκατάσταση δημόσιου χώρου στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας», προϋπολογισμού 1.200.000,00 € (με ΦΠΑ). Φορέας Υλοποίησης του έργου, είναι ο Δήμος Καρδίτσας και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της σχετικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Αναδόχου για την υλοποίηση του έργου.
Όπως επεσήμανε ο κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για μια ουσιαστική περιβαλλοντική παρέμβαση σε ένα χώρο που σήμερα είναι υποβαθμισμένος και η οποία αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Με την υλοποίηση του έργου αυτού επιτυγχάνεται μια σημαντική αναβάθμιση μιας έκτασης 11 στρεμμάτων βόρεια και ανατολικά του αθλητικού γηπέδου στην είσοδο της πόλης, επί της οδού Λαρίσης. Μέσω των έργων του ΕΣΠΑ επιτυγχάνουμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα να ενισχύουμε τις θέσεις εργασίας και να διαχέουμε κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία».
Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κών/νος Παπαλός αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την άριστη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο για την πόλη της Καρδίτσας καθώς πρόκειται για την κύρια είσοδο της, αλλά και το χώρο όπου βρίσκεται και το Δημοτικό Στάδιο. Με την σχεδιαζόμενη παρέμβαση επιθυμούμε ο χώρος αυτός να αφήνει μια θετική εντύπωση στον επισκέπτη της πόλης αλλά και μια διέξοδο στους κατοίκους της. Φιλοδοξούμε ακόμη να αποτελέσει έναν χώρο φιλόξενο για ανάπαυση, ανθρώπινη επικοινωνία, αναψυχή και άλλες δραστηριότητες, αναβαθμίζοντας έτσι και την ευρύτερη περιοχή».
Το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης μετά την έκπτωση που προέκυψε απ’ τον διαγωνισμό είναι 567.543,72 ευρώ. Η ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έγινε τον 3ο/2012 και η συγχρηματοδότηση γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).
Το συγκεκριμένο έργο, που εντάσσεται στα έργα περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης περιοχών σε οικισμούς της Θεσσαλίας, αφορά στη διαμόρφωση του υπαίθριου δημόσιου χώρου βόρεια και ανατολικά του αθλητικού γηπέδου στην είσοδο της πόλης επί της οδού Λαρίσης. Η περιοχή ορίζεται βόρεια από την ρυμοτομική γραμμή της οδού Λαρίσης, νότια από την καμπύλη γραμμή των νέων μεταλλικών κερκίδων, ανατολικά από την ανώνυμη αδιαμόρφωτη οδό (πεζόδρομο) και δυτικά από το όριο του τοίχου περίφραξης του αθλητικού πάρκου. H συνολική έκταση της περιοχής ανέρχεται στα 11.000τμ. εκ των οποίων τα 1500τμ αφορούν την ανατολική ανώνυμη οδό (πεζόδρομο). Προβλέπεται να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου, δενδροφυτεύσεις, φωτισμός, πεζοδρομήσεις, χώροι στάθμευσης κ.α.
Η εν λόγω περιοχή είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη σήμερα. Ο υψηλός τοίχος βόρεια επί της οδού Λαρίσης και δυτικά σε συνδυασμό με την τυφλή καμπύλη μεταλλική επιφάνεια των νέων κερκίδων του αθλητικού σταδίου δημιούργησαν ένα περίκλειστο απρόσωπο χώρο, ένα μεγάλο αστικό κενό χωρίς καμία χρήση και εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης. Η μόνη λειτουργία από την δυτική πλευρά είναι εκείνη της εισόδου – εξόδου των θεατών ή φιλάθλων κατά την διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι είσοδοι από τον βόρειο τοίχο δεν χρησιμοποιούνται, όπως και τα δυο γήπεδα αθλοπαιδιών. Λόγω του υψηλού τοίχου δυτικά η περιοχή μελέτης δεν έχει καμία οπτική και λειτουργική επικοινωνία με τον αθλητικό πάρκο. Ο πεζόδρομος ανατολικά είναι αδιαμόρφωτος σε πλήρη εγκατάλειψη σε βαθμό που τον καθιστά αδιάβατο και επικίνδυνο.
Βασικές επιδιώξεις της αρχιτεκτονικής παρέμβασης είναι:
– Η άρση όλων των αρνητικών χαρακτηριστικών, που οδήγησαν στην υποβάθμιση της περιοχής και στην εγκατάλειψή της, το στίγμα των οποίων συνοπτικά παρουσιάστηκε ανωτέρω.
– Να αποκτήσει η περιοχή τον ιδιαίτερα κομβικό της χαρακτήρα λόγω της θέσης της επί του βασικού άξονα εισόδου – εξόδου της πόλης συνέχεια ενός μεγάλης έκτασης δικτύου δημόσιων χώρων που αναπτύσσονται νότια και ανατολικά κατέχοντας κεντρικό ρόλο στην ανατολική περιοχή του πολεοδομικού ιστού της πόλης.
Οι βασικές αποφάσεις για την υλοποίηση των στόχων αυτών είναι οι ακόλουθες:
– Η επιλογή της φύτευσης μεγάλων περιοχών βόρεια και ανατολικά (80% του συνόλου της περιοχής) να αποτελέσει το σημαντικότερο νέο στοιχείο της διαμόρφωσης, με ποικιλία φυτικών ειδών αξιοποιώντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους, όπως σχήμα, μέγεθος, χρώμα, άνθιση, καρποφορία, άρωμα, σχετιζόμενα άμεσα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
– η ανάδειξη του βόρειου μετώπου της περιοχής επί της οδού Λαρίσης με την καθαίρεση του τοίχου, τον εμπλουτισμό των εικόνων του δομημένου χώρου με στοιχεία πράσινου (υψηλού και χαμηλού) ορατού σε όλο σχεδόν το μήκος και την δημιουργία ανοικτών πλατωμάτων εστίασης και περιπάτου .
– η ενοποίηση της περιοχής με το αθλητικό πάρκο δυτικά, με την καθαίρεση τμήματος του τοίχου, ώστε να είναι διακριτή και αναγνώσιμη η νέα παρέμβαση, ενώ παράλληλα με λιτό και σαφή τρόπο να ορίζεται η επικοινωνία και η είσοδος σ’ αυτήν. Η ενοποίηση ενδυναμώνεται με την ολοκλήρωση του περιπάτου γύρω από το αθλητικό στάδιο δια μέσου σύντομης και ευχάριστης διαδρομής σχεδιασμένης μέσα στις νέες περιοχές πράσινου.
– Η οριοθέτηση και παράλληλα προστασία της περιοχής παρέμβασης από τις αθλητικές δραστηριότητες του γηπέδου, με την ανέγερση νέου τοίχου που χωροθετείται στο νότιο όριο της περιοχής μελέτης, ενώ η πυκνή φύτευση των νησίδων βόρεια αποκρύπτουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθός του.
-Η διαμόρφωση του πεζόδρομου ανατολικά της περιοχής και ο σχεδιασμός χώρου στάθμευσης .