Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δημοτικής Ενότητας Μουζακίου


Εγκρίθηκε από τη Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που περιλαμβάνει την έκταση της Δημοτικής Ενότητας Μουζακίου ( πρώην Δήμο Μουζακίου).

 

Οι γενικότεροι στόχοι της μελέτης είναι :

 

–          Να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που θα προκύψουν από τη χωροθέτηση των διαφόρων δραστηριοτήτων και πολεοδομικών παρεμβάσεων.

–          Να διερευνηθεί η καταλληλότητα της έκτασης της περιοχής μελέτης, με στόχο την επισήμανση των κατ’ αρχήν κατάλληλων περιοχών για ανάπτυξη και των αντίστοιχων χωροαναπτυξιακών επιλογών που προτείνονται.

–          Να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν ζητήματα που άπτονται της υπάρχουσας πολεοδομικής οργάνωσης των οικισμών του Δήμου καθώς και να οριοθετηθούν και να διευθετηθούν οι προς πολεοδόμηση περιοχές και οι περιοχές καθορισμού ειδικών χρήσεων και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

 

Τελικό στόχο αποτελεί ο καθορισμός των χρήσεων γης και των διαφόρων γενικευμένων αναπτυξιακών ζωνών όπως επίσης των όρων και περιορισμών δόμησης, εντός και εκτός οικισμών, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε ένα πλαίσιο αρμονικής αειφορικής ανάπτυξης.

Επίσης, με το ΓΠΣ χωροθετούνται οι απαιτούμενοι οικιστικοί υποδοχείς για πρώτη κατοικία με χρονικό ορίζοντα το 2021 και πληθυσμιακό μέγεθος 13.598 κατοίκων.

 

Η ολοκληρωμένη μελέτη του Γ.Π.Σ. περιλαμβάνει τα τεύχη και τους χάρτες των Α, Β1 και Β2 Σταδίων. Με το Γ.Π.Σ. Δήμου Μουζακίου επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

 

•        Εξισορρόπηση της ανάπτυξης στο εσωτερικό του Δήμου, με άμβλυνση χωρικών, οικονομικών, κοινωνικών κ.λ.π. ανισοτήτων.

•        Ενίσχυση του ρόλου της πόλης του Μουζακίου ως κέντρο εξυπηρετήσεων για το σύνολο του Δήμου αλλά και ως κέντρου εξυπηρετήσεων της ευρύτερης περιοχής της Αργιθέας.

•        Συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού του Δήμου και της περιοχής της Αργιθέας εντός των ορίων του Δήμου και αναστροφή του φαινομένου της πληθυσμιακής μετακίνησης προς την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

•        Υποστήριξη της ανάπτυξης εκείνων των παραγωγικών τομέων στους οποίους η περιοχή μελέτης εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ειδικότερα θα δοθεί έμφαση στις συνέργιες μεταξύ τουρισμού- αγροτικού τομέα και μεταξύ αγροτικού τομέα – μεταποίησης.

•        Προστασία και ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί  χώροι, βυζαντινά και νεώτερα μνημεία, παραδοσιακά στοιχεία), ένταξη αυτών σε ευρύτερα θεματικά δίκτυα και διαδρομές για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους ως προς την προσέλκυση επισκεπτών.

•        Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (δασών, δασικών εκτάσεων, ρεμάτων, γεωργικής γης και παραρεμάτιων περιοχών) και ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος (Αισθητικό δάσος Γ. Καραϊσκάκη, περιοχή Corine, υδατικά οικοσυστήματα).

•        Βελτίωση της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος.

•        Περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

•        Κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε γη για κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, τεχνικές και κοινωνικές υποδομές, μέχρι το 2021.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθρο ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ - Αποφασίστηκε αρχικά στη χθεσινή σύσκεψη στο ΕΒΕ
Επόμενο άρθρο Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας στη Φιλανδία