Έγκαιρες πληρωμές και μείωση δαπανών στα νοσοκομεία


Τάξη σε ένα αμαρτωλό και κατακερματισμένο τοπίο βάζει το νέο σύστημα προμηθειών, σύμφωνα με τον Δ.Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως με το νέο σύστημα προμηθειών οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 30% έως 35% και οι πληρωμές θα γίνονται σε διάστημα έως 3 μήνες.

Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, από τις ρυθμίσεις που έγιναν για τις προμήθειες έως τώρα εξοικονομούνται 150 εκατ. ευρώ με το στόχο τα 500 εκατ. ευρώ για το 2009.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο που δεν καταρτίζει ισολογισμούς, που δεν προγραμματίζει σωστά και που δεν συνεργάζεται με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου και την Επιτροπή Προμηθειών για όλα τα θέματα, που αφορούν και στις προμήθειες αλλά και στην οικονομική διαχείριση» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ανέφερε ακόμη ότι με τις 10.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα μπει τάξη και νοικοκύρεμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος κλήθηκε να διευκρινήσει ποιον εννοούσε ο υπουργός Υγείας όταν έλεγε ότι παρέλαβε αμαρτωλό σύστημα στις προμήθειες.

«Εννοούσε ασφαλώς από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τέτοιες αφόρητες για τον ελληνικό καταστάσεις τις οποίες κληροδότησε», δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

Για προσφυγή στην «προσφιλή του μέθοδο της επικοινωνίας η οποία, όμως, δεν μπορεί να καλύψει την ουσία», επέκρινε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Υγείας, διερωτώμενος, μεταξύ άλλων, «γιατί ο κ. Αβραμόπουλος δεν επέλεξε απλές λύσεις για τις προμήθειες των νοσοκομείων, όπως οι ηλεκτρονικές δημόσιες προσφορές».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε λέγοντας ότι ο κ. Αβραμόπουλος «παραπέμπει σε επιτυχίες που βλέπει μόνο ο ίδιος».

«Το νοικοκύρεμα που επικαλείται η κυβέρνηση στα οικονομικά των νοσοκομείων διαψεύδεται από την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας», τόνισε το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η υγεία δεν απαλλάχτηκε από τη ληστεία των εταιριών, ούτε πρόκειται να απαλλαγεί με το νέο σύστημα των κεντρικών προμηθειών».

Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους «να μη συμβιβαστούν με τις ψευτοαλλαγές και τις επαναλαμβανόμενες ψευτοϋποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία».

Προηγούμενο άρθρο Eπέτειος απελευθέρωσης της Καρδίτσας από τις δυνάμεις του άξονα
Επόμενο άρθρο Άνοδος Αετού Καλλιφωνίου στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία