Ειδήσεις

Έβγαλαν τρακτέρ στους δρόμους για άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις


Με την συμμετοχή 50 τρακτέρ και εκατοντάδων αγροτών, έγινε τη Δευτέρα, στη γέφυρα της Κακάρας στο Νομό Καρδίτσας, η κινητοποίηση των αγροτικών συλλόγων των περιοχών Ταμασίου και Θεσσαλιώτιδας.

Απαιτούν την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση στο 100% των ζημιών από τις πλημμύρες. Στο πλευρό τους είχαν την ομάδα γυναικών Ταμασίου. Οι αγρότες επισήμαναν τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη σχεδιασμού προστασίας από τις πλημμύρες, Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραμματικό Καρδίτσας, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Γραμματικού, Λεονταρίου, Ν. Ικονίου και αγροτών από το Ν. Μοναστήρι Φθιώτιδας.

Στη σύσκεψη οι αγρότες αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας, στις οικογένειες που θρήνησαν νεκρούς καθώς και σε όλους τους πληγέντες κατοίκους, τόσο των νομών μας, όσο και των άλλων νομών που «χτυπήθηκαν» και αυτοί από την κακοκαιρία.
  • Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Έχουν διαχρονική ευθύνη οι φορείς του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) που δεν έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής.
  • Είναι πρόκληση αυτά που ανακοίνωσε ως τώρα η κυβέρνηση. Αν πιστεύει πως με ψίχουλα και ψεύτικες υποσχέσεις θα μας κοροϊδέψει, είναι γελασμένη.
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τους δήμους τα παρακάτω απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, για να μην ξαναχαθούν ή κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και το βιός μας:
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής,  φυτικού και ζωικού (μελισσοσμήνη κ.λπ.) κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.
  • Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να δοθούν χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και  αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστο 1.200 ευρώ με προσαύξηση 200 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό,  μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες  όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, κ.λπ.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ – ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
  • Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για την αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα και με βάση την αρχική μελέτη που υπάρχει να γίνει διαπλάτυνση και καθαρισμός της Κακάρας (Τ811 κ.λπ.) και των μπαζών κάτω από την γέφυρα. Αντίστοιχα έργα να γίνουν στον Φαρσαλίτη, Μούρδερι, Ξερόρεμα, Ίτουλη, καθώς επίσης καθαρισμός των κεντρικών καναλιών των χωρίων μας για την άμεση διευκόλυνση διαφυγής των υδάτων. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας  στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Προηγούμενο άρθρο Rossonero Τρικάλων: Κανένας μόνος - καμία μόνη, αλληλεγγύη στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο ΚΚΕ: Ο λαός της Καρδίτσας να μη τσιμπήσει στην προπαγάνδα