Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού και την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Έρευνα των Συνθηκών Προσβασιμότητας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας», ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας κ. Ράλλης Τσιουλάκης δηλώνει ότι τα Άτομα με Αναπηρία Όρασης και τα ΑμεΑ εν γένει μπορούν να πετύχουν εξαιρετικές επιδόσεις και να καταγράψουν επιτυχίες σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, φτάνει να τους δοθούν οι απαραίτητες και αναγκαίες ευκαιρίες συμμετοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η παροχή ίσων ευκαιριών και η εξασφάλιση υποστηρικτικών διαδικασιών με την άρση ταυτόχρονα πρακτικών που οδηγούν σε αποκλεισμούς και σε περιθωριοποιήσεις. Βασικό ζητούμενο της ενεργούς συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι γενικά αποτελεί η ύπαρξη «προσβάσιμων μυαλών και προσβάσιμων συνειδήσεων», ανθρώπων που δεν λειτουργούν με παρωπίδες και στεγανά στον τρόπο σκέψης τους. Εφόσον υπάρξει αυτό, είναι ζήτημα των Ατόμων με Αναπηρία να αξιοποιήσουν τις όποιες ευκαιρίες τους δίνονται και να καταγράψουν επιτυχίες κρινόμενοι με τα αυστηρότερα επιστημονικά και όχι μόνο στάνταρντς.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας ορμώμενος από το γεγονός της απόκτησης από μέρους του Διδακτορικού Διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλίας, τονίζει ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρία και η παροχή από μέρους τους ευκαιριών για την εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών σε Άτομα με Αναπηρία. Η παροχή ευκαιριών συμμετοχής αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού επιπέδου των Ατόμων με Αναπηρία και την εμπέδωση της ενεργούς συμμετοχής.
Τέλος, ευχαριστώντας ολόψυχα τους υπευθύνους της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και υποστήριξη που παρείχαν σε ένα άτομο με αναπηρία όρασης προκειμένου να εκπονήσει Διδακτορική Διατριβή σε έναν ιδιαίτερο τομέα μέσα στα πλαίσια της Ιατρικής, επισημαίνει ότι θα πρέπει μαθήματα που αφορούν την αναπηρία να ενταχθούν στο πλαίσιο του διδακτικού προγράμματος των παραγωγικών Σχολών Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. που αντικείμενο έχουν την φροντίδα και υποστήριξη του ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί το μεν πρώτο η διάχυση της εξειδικευμένης γνώσης προς τους αυριανούς επιστήμονες και επαγγελματίες, το δεύτερο και σημαντικότερο δε η άρση των όποιων αρνητικών στερεοτύπων υπάρχουν σχετικά με την αναπηρία και η εμπέδωση μίας «θετικής» εικόνας απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία εν γένει.
Για τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία είναι συντριπτικά όσον αφορά την αδυναμία πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία και δη των Ατόμων με Αναπηρία Όρασης στις Μονάδες και Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην διάκριση που υφίστανται τα Άτομα με Αναπηρία όσον αφορά την πρόσβασή τους στο Σύστημα Υγείας, η Ομοσπονδία θα εκδώσει ανακοίνωση στο προσεχές χρονικό διάστημα.