Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Καρδίτσας που υπάρχει μέχρι σήμερα έγινε το 2011. Έγινε τότε γιατί είχαμε την μεταρρύθμιση στη Τ.Α. που άρχισε να έχει εφαρμογή με την ψήφιση από την βουλή του νόμου 3852/2010 (Καλλικράτη).
Η ανάδειξη τότε των νέων Δήμων του προγράμματος «Καλλικράτης» σε αναπτυξιακούς φορείς και αποτελεσματικούς φορείς παροχής τοπικών δημόσιων υπηρεσιών, προϋπόθετε την – με επιστημονικό τρόπο – αντιμετώπιση των προβλημάτων εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Για την δημιουργία των Ο.Ε.Υ. υπήρχαν οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ έγιναν τα πρότυπα σχέδια των Ο.Ε.Υ. που κάλυπταν όλους τους Δήμους της χώρας.
Η ΕΕΤΑΑ είχε αναλάβει τη σύνταξη προτύπων για την υποστήριξη όλων των νέων Δήμων στη σύνταξη του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών τους (ΟΕΥ), που σύμφωνα με το Ν.3852/10 ήταν υποχρεωμένοι να είχαν καταρτίσει το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Με την εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη είχαμε μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους Δήμους (ΤΥΔΚ – ΠΡΟΝΟΙΑ).
Τα κύρια ζητήματα στην σύνταξη του ΟΕΥ των μεγαλύτερων πληθυσμιακά δήμων ήταν: α) η οργάνωση νέων υπηρεσιών για τις μεταφερόμενες από τη ΝΑ αρμοδιότητες, β) η αποκέντρωση ορισμένων δημοτικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και γ) η οργάνωση της παροχής διοικητικής υποστήριξης σε μικρότερους δήμους.
Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καρδίτσας έγινε στα πρότυπα ενός αστικού Δήμου μέχρι 60.000 κατοίκων και πρωτεύουσα Νομού, σχεδιασμένος έτσι για να καλύπτει τις ανάγκες που προέκυψαν από την εφαρμογή των αρμοδιοτήτων που προέβλεπε ο ν. 3852/2010 με το υπάρχον προσωπικό που υπήρχε τότε και ήταν περίπου 600 εργαζόμενοι.
Ο ΟΕΥ που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011 περιελάμβανε όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται για τους Δήμους με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας.
Σήμερα μετά από 4 χρόνια η Δημοτική Αρχή φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση τον νέο ΟΕΥ προσαρμοσμένο στην υφιστάμενη κατάσταση που υπάρχει στο Δήμο.
Για να γίνει ένας νέος ΟΕΥ τροποποιημένος σε σχέση με τον υπάρχον ΟΕΥ πρέπει κατά τη γνώμη μας να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) Μεταφορά μιας ολόκληρης δομής στο Δήμο (ΔΟΠΑΚ) και άσκηση των αρμοδιοτήτων της δομής από το Δήμο με ταυτόχρονη μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο. Β) Μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων που πρέπει να υλοποιηθούν από νέες ειδικότητες. Γ) Νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για νέα μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει οι Δήμοι να προσαρμόσουν τους ΟΕΥ στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν.
Σήμερα καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν υπάρχει έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ανάγκη για τροποποίηση του ΟΕΥ. Τι υπάρχει όμως; Υπάρχει η υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο που από το 2011 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί το προσωπικό κατά πολύ με αποτέλεσμα να υπηρετούν στον Δήμο περίπου 380 άτομα.
Υπάρχει η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής με την εφαρμογή των μνημονίων με μεγάλες συνέπειες στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε μείωση των εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης και μετατάξεων χωρίς την αναπλήρωση αυτών ούτε στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν εφαρμόζεται ούτε το 5 προς 1 (πέντε φεύγουν ,ένας έρχεται). Κατά συνέπεια οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να σηκώνουν όλο το βάρος του έργου τους στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση στις δομές και στις υπηρεσίες των Δήμων.
Έχουμε την απαγόρευση των προσλήψεων με ταυτόχρονη κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων με συνέπεια την αποδόμηση των υπηρεσιών των Δήμων έτσι ώστε πολλοί Δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πλήρη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
Αυτή η πολιτική δεν εφαρμόζεται τυχαία έχει σαν στόχο την απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους.
Εμείς πιστεύουμε πως ένας σύγχρονος Δήμος, οφείλει να εντάσσει στις καθημερινές του λειτουργίες, το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών, που στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του, καθώς και την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφανείς και καινοτόμες ενέργειες, που να διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη, αξιοποιώντας τη σύγχρονη γνώση και τις μέχρι τώρα εμπειρίες της, προκειμένου αυτή να παρέχει υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες.
Με την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα και επιβάλλεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο να διαμορφώσουμε ένα νέο ΟΕΥ με όραμα την υλοποίηση μιας αποτελεσματικότερης πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, ο ΟΕΥ που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή έρχεται να «κουμπώσει» στο αυστηρό πλαίσιο που θέτει η εφαρμοσμένη μνημονιακή πολιτική.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει την αντίθεση του στην ψήφιση του ΟΕΥ από την Δημοτική Αρχή Καρδίτσας και γι’ αυτό ζητάμε την αναβολή του θέματος σχετικά με τον ΟΕΥ του Δήμου, να δούμε πρώτα τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετά, το επόμενο χρονικό διάστημα να συζητήσουμε εκ’ νέου και αν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να διαμορφώσουμε τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ