Ειδήσεις

Άουσβιτς: Ενάντια στη λήθη


Μια εντυπωσιακή φωτογραφική έκθεση εγκαινιάζεται το απόγευμα της Παρασκευής και ώρα 8:00 μ.μ στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας:  Άουσβιτς – ενάντια στη λήθη των Αδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιτζή.

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος μιας φωτογραφικής ενότητας που αποτελείται από περίπου 120 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 2015. Πρόκειται για αποσπάσματα από μία ταξιδιωτική περιήγηση και τη φωτογραφική καταγραφή της. Το ταξίδι αυτό έγινε στο γνωστότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, εκεί όπου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διαδραματίστηκαν τραγικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Ένας τόπος μνήμης σήμερα, το Άουσβιτς, διασώζει και υπενθυμίζει αυτή την άγρια εμπειρία και εκπέμπει επίμονα το δικό του ‘’δυσοίωνο σημάδι κινδύνου’’, όπως ερμηνεύει την ιστορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης ο Primo Levi στο βιβλίο του: Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος (1947), όπου καταγράφει την προσωπική του μαρτυρία για τον εγκλεισμό του εκεί. Με την τέχνη τους οι δύο φωτογράφοι κάνουν και εμάς κοινωνούς σε αυτό το ταξίδι στο χώρο, το χρόνο και την ιστορία. Είναι η δική τους συμβολή ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον παραλογισμό της φυλετικής βίας. Είναι ταυτόχρονα η έκκλησή τους για ανεκτικότητα και η συμβολή τους στην προάσπιση του δικαιώματος στη μνήμη.

Οι δύο δημιουργοί είναι αυτοδίδακτοι στη φωτογραφία, με την οποία ασχολούνται εντατικά τα τελευταία χρόνια. Ο Αδριανός Λέκκας είναι γιατρός και η Ρούλα Σιλιτζή εκπαιδευτικός. Συνήθως παρουσιάζουν από κοινού τη δουλειά τους. Δύο βλέμματα και δύο προσεγγίσεις που συμπράττουν στο πλαίσιο κάθε φωτογραφικής ενότητας. Έχουν επίσης συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και παρουσιάσεις στο περιοδικό ΦΩΤΟγράφος. Εκτενή τμήματα από τη φωτογραφική ενότητα Άουσβιτς – ενάντια στη λήθη έχουν ήδη παρουσιαστεί αυτόνομα στο Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ (2016) και στο ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ – Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (2017).

Η έκθεση πλαισιώνεται με φωτογραφίες εποχής που σχετίζονται με τον διωγμό των Εβραίων, την ιστορία και τη λειτουργία του Άουσβιτς και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές και άλλες ομάδες. Για επισκέψεις ομάδων είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από  11 Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2019

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00, Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00, Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

Προηγούμενο άρθρο Παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Κάτω τα χέρια από το λαό της Συρίας