Άμεση επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες


Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό, απέστειλε ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, αναφορικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού μας και αναφέρει τα εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Νομός μας, όπως γνωρίζετε, είναι κατά βάση αγροτικός και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο μέσον της καλλιεργητικής περιόδου, η οποία λόγω πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών χαρακτηρίζεται αρκετά δύσκολη. Η λειψυδρία, που τα τελευταία χρόνια γίνεται περισσότερο έντονη, δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο αγροτικό προϊόν της περιοχής μας. Το υπερβολικά ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής, με ακόμη δυσμενέστερες συνέπειες για το αγροτικό εισόδημα.

Στο φαινόμενο αυτό έρχεται να προστεθεί :

  • ¨ η επιπλέον κατανάλωση πετρελαίου- λόγω της υπερβολικής χρήσης (υπεράντλησης) των γεωτρήσεων- που χρησιμοποιούν φέτος οι αγρότες στην άρδευση και
  • ¨ η διαμορφούμενη υπερβολικά υψηλή τιμή του,

Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν βασικές παραμέτρους, αρκετά δυσμενείς για τα κοστολογικά δεδομένα της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το γεγονός αυτό προκαλεί θύελλα διαμαρτυριών και καθημερινά οι αγρότες επισημαίνουν προς το σύνολο της πολιτικής εκπροσώπησης του Νομού (Πρόεδρο της Βουλής, Υφυπουργό & βουλευτές) αλλά και στην αυτοδιοικητική κοινότητα (Νομάρχης, Δήμαρχοι, Νομαρχιακοί & Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπηρεσίες κλπ), το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος που προστέθηκε και μετά την κατάργηση του φτηνού πετρελαίου για αγροτική χρήση. Μάλιστα στην συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου, απετέλεσε θέμα επίκαιρης συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας, όπου  αποφασίσθηκε η έκδοση υπομνήματος προς την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων.

Κύριοι Υπουργοί,

Στις 22 Ιανουαρίου 2008 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος «Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών-απαλλαγή πρώτης κατοικίας-ενιαίο τέλος ακινήτων-αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις» ο οποίος στο άρθρο 22 προβλέπει εξομοίωση συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Από τότε η προμήθεια πετρελαίου, που ούτως ή άλλως αποτελεί βασικό συντελεστή του αυξημένου κόστους παραγωγής, οδηγεί τους αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο. Φέτος, αναγκάζονται να πληρώσουν υπερδιπλάσια τιμή για το πετρέλαιο, γεγονός που, όπως αντιλαμβάνεστε οδηγεί το κόστος της αγροτικής παραγωγής στο … κόκκινο.

Η κυβέρνηση απ’ την αρχή του χρόνου δεσμεύτηκε την επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες μέχρι τον Ιούνιο, με διαδικασία που θα καθοριστεί   με   κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι αποφάσεις αυτές, προς το παρόν δεν εκδόθηκαν και δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν, έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι προς επιστροφή φόρου αγρότες, το ποσόν και ο τρόπος υπολογισμού της επιστροφής για τον κάθε δικαιούχο καθώς επίσης και ο τρόπος καταβολής της δικαιούμενης επιστροφής. Για τις εν λόγω αποφάσεις, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και φυσικά δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα έκδοσης αλλά και υλοποίησή τους.

Επειδή πρόκειται για ένα καυτό θέμα που αφορά το κοστολογικό πλαίσιο της Αγροτικής Οικονομίας της χώρας, επισημαίνουμε ότι άμεσα θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιστροφής των φόρου αγροτικής χρήσης για το σύνολο των καλλιεργειών (επιδοτούμενων και μη) και από την επόμενη χρονιά να αποδίδεται προκαταβολικά πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, προκειμένου ο παρακρατηθείς φόρος να αποδοθεί άμεσα, έτσι ώστε να αμβλύνει απροσδόκητο επιπλέον κόστος των εισροών της αγροτικής παραγωγής.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Αποκατάσταση της ανατολικής κερκίδας επιδιώκει ο Δήμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ερείσματα στην ΕΕ αναζητά ο Γκρούεφσκι