Για πολλοστή φορά, μετά από μια βροχόπτωση, υπερχείλισαν οι ποταμοί Ενιπέας και Πηνειός, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ξανά, μέσα σε λίγους μήνες, πάνω από 20.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, στα χωριά Ζάρκο, Πηνειάδα, Νομή, Κλοκοτό και Κεραμίδι του Νομού Τρικάλων. Αντίστοιχα προβλήματα με πλημυρισμένες αγροτικές εκτάσεις, υπήρξαν στα Μεγάλα Καλύβια, από την υπερχείλιση του Πάμισου ποταμού, ενώ κινδύνευσαν άμεσα άλλες περιοχές του Νομού Τρικάλων, από παραποτάμους του Πηνειού, στην περιοχή της Πύλης (Πορταικού) και κατά μήκος των Δ.Δ. Φαλώρειας, Διαλεχτού, Βαλομάντρι, Φλαμούλι, ως την Φαρκαδώνα. Ενώ σε διάφορα σημεία στο ορεινό οδικό δίκτυο της Καλαμπάκας και της Πύλης, προκλήθηκαν εκτεταμένες καταπτώσεις βράχων.
Αντίστοιχα προβλήματα, σημειώθηκαν στο Νομό Καρδίτσας, από την πρόσφατη βροχόπτωση, που προκάλεσε νέες καταπτώσεις και καθιζήσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εντός και εκτός οικισμών (Αγία Μαρίνα Καρίτσας, Πεζούλα), στην ορεινή Αργιθέα, όπου φούσκωσαν επικίνδυνα ο Αχελώος, ο Πετριλιώτης, ο Κουμπουριανίτης και ρέμματα, με αποτέλεσμα να πέσουν γέφυρες που είχαν στηθεί πρόχειρα μετά τον «Ιανό», ενώ αποκόπηκαν και χωριά (Λεοντίτο, Μεσοβούνι), ο Πάμισος στην περιοχή του Μουζακίου, αλλά και πλημμύρες σε αγροτικές εκτάσεις σε χωριά του Δήμου Παλαμά και της Καρδίτσας, όπου είχαν καταστραφεί αναχώματα από την προηγούμενη πλημμύρα και δεν αποκαταστάθηκαν.
Η επανάληψη των πλημμυρικών προβλημάτων για πολλοστή φορά, αποδεικνύει ότι πολλές περιοχές του Νομού Τρικάλων, του Νομού Καρδίτσας και γενικότερα στη Θεσσαλία, είναι ανοχύρωτες, ακόμα και μετά από μια βροχόπτωση λιγότερης διάρκειας των 24 ωρών, αφού απουσιάζουν σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, ενώ κάποιες παρεμβάσεις που γίνονται μετά από κάθε πλημμύρα, αποδεικνύονται αποσπασματικές και ανεπαρκείς.
Και να σκεφθεί κανείς ότι ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και όπως ανακοινώνεται θα έχουμε νέα έντονα καιρικά φαινόμενα που δεν αντιμετωπίζονται με τα δελτία προειδοποίησης της περιφέρειας.
Αυτά τα προβλήματα και οι καταστροφές που προκαλούνται σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές, αλλά και σε οικισμούς τώρα και ιδιαίτερα στην προηγούμενη πλημμύρα του Σεπτεμβρίου στην πόλη και χωριά της Καρδίτσας, αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών της περιοχής, που δεν έχουν σε προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την κατασκευή σύγχρονων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών, αποστραγγιστικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, που θα προστατεύουν τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και τις λαϊκές περιουσίες και τις υποδομές, τόσο στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, όσο και γενικότερα στην Θεσσαλία και στη χώρα μας.
Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει από κυβέρνηση και περιφέρεια Θεσσαλίας:
Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε όσους έπαθαν ζημιές στο 100%.
Να γίνουν άμεσα οι αποκαταστάσεις με επισκευή αναχωμάτων όπου καταστράφηκαν, με καθαρισμούς και διευθετήσεις ποταμιών και χειμάρρων, καθώς επίσης και οι αποκαταστάσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο και οικισμούς του Ν. Τρικάλων και Ν. Καρδίτσας, έργα αντιδιαβρωτικά και αποστραγγιστικά.
Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, η επιτάχυνση εκεί που ξεκίνησε η κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλους τους δήμους των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, γενικότερα της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στον Πάμισο, στον Ενιππέα, στον Καράμπαλη, στον Ιταλικό και σε όλα τα ποτάμια και χειμάρρους, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές.
Για όλα αυτά, καλεί τους γεωργοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και γενικότερα τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και γενικότερα, να τα διεκδικήσουν όλα τα παραπάνω, οργανωμένα και αγωνιστικά και όχι να περιμένουν μοιρολατρικά να τους σώσουν κάποιοι σωτήρες.