Ειδήσεις

Άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση των σπουδών και την οικονομική στήριξη των σπουδαστών


Τον τελευταίο 1,5 μήνα με το αναγκαίο κλείσιμο των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, των ΕΠΑΣ λόγω της επιδημίας, οι εκατοντάδες σπουδαστές και οι καθηγητές τους βρίσκονται ξεκρέμαστοι.

Είναι δεκάδες οι επιστολές σπουδαστών από τη Θεσσαλία και πανελλαδικά προς τις διευθύνσεις των σχολών και το Υπουργείο Παιδείας που ζητούν απαντήσεις για τα αυτονόητα.

Παρά τα πανηγύρια της κυβέρνησης, τα διαδικτυακά μαθήματα στα περισσότερα ΙΕΚ στην περιοχή μας δεν γίνονται καν ή ακόμα και εκεί που έχουν ξεκινήσει δεν αφορούν όλα τα μαθήματα.  Στα ιδιωτικά ΙΕΚ η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αφού τα διαδικτυακά μαθήματα είναι ελάχιστα και επίσης δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν θα ολοκληρωθεί ή θα χαθεί το εξάμηνο. Την ίδια ώρα οι διοικήσεις των  Ι. ΙΕΚ πιέζουν τους σπουδαστές να πληρώσουν κανονικά κάθε μήνα τα δίδακτρα τους.

Καταγγέλλουμε την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας. Αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα των μαθητών, των φοιτητών και των σπουδαστών έχουν άλλες προτεραιότητες! Όπως την ψήφιση ενός ακόμα αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που έχει καταδικαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αντί να ενισχύσουν τους χιλιάδες σπουδαστές που έμειναν χωρίς εισόδημα, χωρίς πρακτική, η κυβέρνηση δίνει ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το φιάσκο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης των νέων επιστημόνων και τα εκατομμύρια που προορίζονταν για τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ συνεχίζει την προκλητική στήριξη των εμπόρων της κατάρτισης, στο δρόμο που χάραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο φαγοπότι είναι «όλοι μαζί» οι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις, αλλά τα βάρη της κρίσης θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους και το λαό.

Το Κόμμα μας μόνο τον τελευταίο μήνα, μέσα από επερωτήσεις και παρεμβάσεις στην Βουλή έχει αναδείξει μια σειρά ζητήματα, όπως:

  • για την ανάγκη να πάρουν έκτακτο επίδομα και οι σπουδαστές των σχολών που έχουν σταματήσει την πρακτική άσκηση επειδή η επιχείρηση που εργάζονται ανέστειλε την λειτουργία της ή είναι άνεργοι.
  • για την μείωση των διδάκτρων των σπουδαστών των ιδιωτικών ΙΕΚ που είναι σε αναστολή.
  • Για τα μέτρα στήριξης των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για τις σχολές του ΟΑΕΔ, αφού δεν δικαιούνται έστω το πενιχρό επίδομα των 800€
  • για τις εξετάσεις πιστοποίησης των απόφοιτων από τις σχολές του ΙΕΚ και του ΟΑΕΔ με κατάργηση του χαρατσιού των 100€,

 

Επιπλέον απαιτούμε λύσεις σε μια σειρά προβλήματα των σπουδαστών όπως:

Δεν είναι λίγοι οι σπουδαστές που έκαναν την πρακτική τους άσκηση ή προγραμμάτιζαν να κάνουν την πρακτική τους «σεζόν». Θα συνεχίσουν «να βγάζουν την λάντζα»  και να μη δικαιούνται ασφάλιση και μισθό όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι;

Δεν είναι λίγοι οι σπουδαστές που για να σπουδάσουν σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ ή σχολή του ΟΑΕΔ έχουν αναγκαστεί να νοικιάσουν σπίτι. Θα ενταχθούν στην έκπτωση ενοικίου όπως οι φοιτητές των ΑΕΙ; Θα πάρουν έκτακτο στεγαστικό επίδομα;

Απαιτούμε η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε το άνοιγμα των σχολών, να συνοδεύεται με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των σπουδαστών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως απολύμανση σε όλους τους χώρους, μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, δωρεάν χορήγηση όλων των ατομικών μέτρων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, τεστ σταθερά σε όλους με ευθύνη του Υπουργείου κ.α.).

Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει όχι απλά έξω από το σπίτι, αλλά πιο δυνατούς οργανωμένους στις σχολές μας, με την συγκρότηση περισσότερων συλλόγων σπουδαστών ΙΕΚ και επιτροπών αγώνα. Ο αγώνας τώρα ξεκινά…

Οι συμβολικές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, οι συγκλονιστικές εικόνες από την συγκέντρωση στην Αθήνα στο Σύνταγμα μας  γεμίζουν με αισιοδοξία, μας κάνουν πιο  αποφασισμένους, για να αντιπαλέψουμε την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου να πληρώσουμε εμείς και αυτή την κρίση.

 

Ανακοίνωση του Συμβούλιου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Προηγούμενο άρθρο Νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο μας χειρότερο εν μέσω πανδημίας;
Επόμενο άρθρο Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών: Αποσύρετε το νομοσχέδιο τώρα