Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ΟΥΤΕ πρόπερσι ΟΥΤΕ πέρσι να ικανοποιήσει τη μνημονιακή απαίτηση για αξιολόγηση στο δημόσιο, παρά την υιοθέτηση μεθόδων όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα και η επαίσχυντη τροπολογία Γεροβασίλη. Αξιολόγηση που προωθεί όλες τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου στην Δημόσια Διοίκηση.
Η αξιολόγηση ακυρώθηκε στην πράξη από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει κανείς, σύμφωνα όμως με την «Έκθεση Συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συντάχθηκε μετά το τέλος της προθεσμίας για την αυτό-αξιολόγηση (20/6/2018), η ίδια η κυβέρνηση ανέφερε στους “θεσμούς” ότι σ’ αυτήν είχαν συμμετάσχει 90.808 από τους 230.000 υπόχρεους, αποδίδοντας την αποτυχία της σε “τεχνικούς λόγους”, ενώ ισχυριζόταν ότι ένας άγνωστος αριθμός εργαζομένων αναμενόταν να αυτο-αξιολογηθεί υποβάλλοντας έντυπο. Νεώτερα επίσημα στοιχεία για την πραγματική συμμετοχή των εργαζομένων στην αξιολόγηση δεν έχουν δοθεί.
Στο επίπεδο των Δήμων της Καρδίτσας η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήτανε καθολική στους περιφερειακούς Δήμους. Υπήρξε συμμετοχή από μερίδα εργαζομένων στον Δήμο Καρδίτσας. Τα παρατράγουδα που δημιουργηθήκανε στον Δήμο Καρδίτσας, για τους εργαζόμενους που συμμετείχανε, είναι ένα καλό δείγμα ΤΙ πραγματικα ειναι και πρεσβευει τελικά η αξιολόγηση. Εξάλλου το φιάσκο με την καταχώρηση των στοιχείων (όπου με ευθύνη του υπουργείου χαθήκανε ηλεκτρονικά υπηρεσιακά στοιχεία), αποκαλύπτει την όλη κυβερνητική μεθόδευση.
«Ξεκινήσαμε […] από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάνω στην οποία συνεχώς προστίθενται τα ψηφιακά οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου […] μαζί με τα περιγράμματα θέσης εργασίας και την αξιολόγηση των δομών. Στην ίδια πλατφόρμα στηρίζεται το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και το σύστημα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης […] προκειμένου η Δημόσια Διοίκηση […] να απασχολεί όσους χρειάζεται, εκεί που πραγματικά τους χρειάζεται […]».
Όλγα Γεροβασίλη, 6/6/2018
Η αξιολόγηση εργαζομένων και υπηρεσιών, οι Οργανισμοί φορέων του δημοσίου, το ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης, ο νόμος περί υποχρεωτικής κινητικότητας, κ.α. ένα στόχο έχουν όπως ευθαρσώς λέει η κυβέρνηση: “μικρό, ευέλικτο δημόσιο”, με τις εν δυνάμει κερδοφόρες υπηρεσίες να ξεπουλιούνται στους ιδιώτες, και τις υπόλοιπες να λειτουργούν με μεταφερόμενους υπαλλήλους, από φορέα σε φορέα κι από νομό σε νομό.
Σε ό,τι αφορά τους Δήμους η δουλειά εντατικοποιείται και η πολιτική υποχρηματοδότησης συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις εργασιακής πίεσης πρωτόγνωρες, καλούμενοι να εργαστούν για περισσότερους και να ανταποκριθούν σε περισσότερα καθήκοντα. Αλήθεια ας μας πούνε λοιπόν πως αξιολογούν τους δεκάδες νεκρούς εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια;;;; Πως αξιολογούν τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων, που ενώ κάνουν τις ίδιες δουλειές , δεν έχουν κανένα δικαίωμα;;;
Μέσα σε όλα αυτά, και με τις συνθήκες που επικρατούν γενικότερα στο δημόσιο, έρχονται “να μας ζητήσουν και τα ρέστα”. Να συμμετέχουμε σε μια αξιολόγηση που ΔΕΝ προσφέρει τίποτα, παρά μόνο άλλοθι για τις ενέργειές τους, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και απολύσεις εργαζομένων. Το νομικό πλαίσιο ήδη υπάρχει. Στο σημερινό πλαίσιο, δεν υπάρχει χώρος και δυνατότητα να γίνει μια άλλη «ΚΑΛΗ» αξιολόγηση, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν.
Η ένταξη του υπηρεσιακού φακέλου μας σε μια ενιαία βάση προσωπικών δεδομένων (ηλεκτρονικό φακέλωμα με την εμπλοκή και ιδιωτικών εταιρειών), θα διευκολύνει και τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις να τον χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν: διαθεσιμότητες, απολύσεις, μαζικές υποχρεωτικές μετακινήσεις, περικοπές μισθών, υπηρεσιακών εξελίξεων, κ.α. Ό,τι στο παρελθόν μπορούσε να μπλοκαριστεί με απεργίες και κινητοποιήσεις, θα είναι στη διάθεσή τους πια για να αποφασίζουν κεντρικά το εργασιακό μας μέλλον.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι κερδίζεις μόνο όταν αντιστέκεσαι.