«Τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου εισαγωγής και ελληνοποίησης άγνωστης ποιότητας ψωμιού»


 Ο Βουλευτής, τ. Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ., κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου εισαγωγής και ελληνοποίησης άγνωστης ποιότητας ψωμιού από τις γειτονικές μας χώρες που απειλεί τον κλάδο της αρτοποιείας και τη δημόσια υγεία καθώς και τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του φούρνου της γειτονιάς και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτούς.

Ειδικότερα, η ερώτησή του έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι το φαινόμενο της εισαγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων από τη Βουλγαρία και τις άλλες γειτονικές χώρες αλλά και της διάθεσης αυτού ακόμη και με το σύστημα πόρτα – πόρτα εντείνεται στη Βόρεια Ελλάδα λόγω και της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ΟΑΕ και πρόεδρο των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης τα ψωμιά αυτά περνούν συσκευασμένα, με τις κανονικές σημάνσεις, από τα σύνορα, αλλά στη συνέχεια, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, αποσυσκευάζονται και πωλούνται ουσιαστικά χύδην ως ελληνικά παρά το γεγονός ότι ο νόμος 3526/07 βρίσκεται εν ισχύ. Ο κίνδυνος λοιπόν, λόγω της παντελούς έλλειψης ελέγχων υγιεινής και ασφάλειας είναι βέβαιος αφού κανείς δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες και πότε έχει παρασκευαστεί αυτό το ψωμί.

Το φαινόμενο της εισαγωγής και ανεξέλεγκτης διάθεσης ψωμιού επιβαρύνει ακόμη περισσότερο οικονομικά όλο τον κλάδο της Βιοτεχνικής αρτοποιίας (φούρνους, κυλινδρόμυλους, κατασκευαστές μηχανημάτων αρτοποιίας ) στον οποίο απασχολούνται 150.000 και ο οποίος βρίσκεται πλέον εν κινδύνω αφού σύμφωνα με την έρευνα της ΟΑΕ η πτώση του τζίρου για τους αρτοποιούς το 2010 άγγιξε το 20% ενώ το 67% αυτών αναμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου το τρέχον έτος. Όσον αφορά δε τις 15.000 αρτοποιητικές βιοτεχνίες η κατάσταση είναι τραγική αφού η εισαγωγή φτηνού ψωμιού σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή των αλεύρων, του πετρελαίου, των τιμολογίων της ΔΕΗ και του ΦΠΑ (πολλά είδη αρτοσκευασμάτων έχουν μεταφερθεί στο 23%), θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.

Στο πλαίσιο αυτό η διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για «ακύρωση» του Νόμου 3526/2007 ο οποίος μέχρι σήμερα ορίζει το καθεστώς της αρτοποιίας στην πατρίδα μας θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας αφού θα καταστρατηγηθούν όλες οι διατάξεις και οι υγειονομικοί κανονισμοί που διέπουν την παραγωγή και την διάθεση προϊόντων αρτοποιίας στη χώρα μας.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • 1. Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στην κατάργηση του Νόμου 3526/2007 εξισώνοντας το κατεψυγμένο με το φρέσκο ψωμί;
  • 2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα εισαγωγής και ελληνοποίησης άγνωστης ποιότητας ψωμιού από τις γειτονικές μας χώρες, φαινόμενα που έχουν καταγγελθεί και από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ;
  • 3. Με ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να θωρακίσει η πολιτεία τον κλάδο της Αρτοποιίας στη χώρα μας, όπως πχ. σε κάθε σημείο πώλησης ψωμιού να αναγράφεται εάν το ψωμί αυτό είναι κατεψυγμένο ή φρέσκο, όπως συμβαίνει με πλήθος άλλων προϊόντων στην ελληνική αγορά ;
  • 4. Ποια μέτρα θωράκισης του φούρνου της γειτονιάς και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτούς προτίθεται να λάβει;
  • 5. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η πολιτεία ώστε ο έλληνας καταναλωτής να προμηθεύεται και να καταναλώνει ποιοτικό ελληνικό ψωμί;»
Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δ. Σοφάδων
Επόμενο άρθρο «Πολιτική Ανωμαλία και Εκτροπή;»