Η συζήτηση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012 συντελείται κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες. Η Κυβέρνηση απαρτίζεται από τα δύο μεγάλα κόμματα και το ΛΑΟΣ, τα οποία αποφάσισαν ότι πρέπει επιτέλους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να αντιμετωπίσουν τα μείζονα προβλήματα της χώρας, η οποία έφθασε στο χείλος του γκρεμού.
Αυτή τη συνεννόηση επιζητούσε απεγνωσμένα εδώ και ενάμιση χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Όμως, εισέπραττε τη σταθερή άρνηση, ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία, βλέποντας κοντόφθαλμα μόνο δημοσκοπικά οφέλη που μπορούσε να αποκομίσει, αντιστέκονταν σθεναρά. Καθόταν στην κερκίδα και απολάμβανε το θέαμα στην αρένα, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πάλευε με τα θηρία. Σήκωνε ένα βάρος που δεν της αναλογούσε. Προπηλακίστηκε, λοιδορήθηκε. Ψήφισε σκληρά, οριζόντια, βάρβαρα και επαχθή μέτρα, όχι από σαδισμό, αλλά για τη σωτηρία της χώρας, μέτρα που δεν συνάδουν με τη φυσιογνωμία και την ιδεολογία της παράταξης, μέτρα που έπληξαν περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Αυτά τα στρώματα έχουμε υποχρέωση με την πρώτη ευκαιρία να αποκαταστήσουμε, να άρουμε όποιες αδικίες, διότι μέσα στον ορυμαγδό της κατάρρευσης έχουν γίνει λάθη, αδικίες, παραλήψεις και αστοχίες. Η συγκρότηση αυτής της Κυβέρνησης προέκυψε όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, παρόλο που είχε μπροστά του δυο χρόνια κυβερνητικής θητείας, έδειξε μεγαλείο ψυχής και απέδειξε ότι δεν είναι γαντζωμένος σε καρέκλες και αξιώματα. Παραμέρισε μπροστά στο χρέος της σωτηρίας της χώρας. Ήταν εκείνος που πέτυχε τη συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, που είναι το κατ’ εξοχήν έργο της παρούσας Κυβέρνησης. Μια συμφωνία που διασφαλίζει τη χώρα, και που όμως όλοι ήμασταν μάρτυρες της σφοδρότατης επίθεσης που δέχθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά ιδιαίτερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που χαρακτήριζε τη συμφωνία εθνικής μειοδοσίας και προδοσίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη συμφωνία πλέον υπηρετείτε και εσείς με τη συμμετοχή σας στην παρούσα Κυβέρνηση. Ο λαός μας λέει: «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες». Αυτή, λοιπόν, η Κυβέρνηση συνευθύνης έρχεται να υλοποιήσει τον παρόντα Προϋπολογισμό ο οποίος συντάχθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα, λοιπόν, νομιμοποιούνται οι επιλογές της με την ψήφισή του, γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο χρέος.
Περιορίζεται κατά πολύ το έλλειμμα. Ήδη μέσα σε δυο χρόνια μειώθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό ρεκόρ. Μπορεί τα έσοδά μας να μειώθηκαν λόγω της ύφεσης, όμως, καταφέραμε να μειώσουμε τις δαπάνες. Κύριε Παυλόπουλε, μη μιλάτε, λοιπόν, για μειώσεις των δαπανών. Από τα 36 δις τις φτάσατε στα 58 δις.
Σίγουρα αυτό είναι μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας, όμως, έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Βασικός στόχος του Προϋπολογισμού πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Και εδώ είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, διότι είναι το μείζον πρόβλημα της εθνικής μας οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί ήδη και έχουν να κάνουν με την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και την ανασυγκρότηση του κράτους και της διοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτής της εθνικής προσπάθειας έχουμε στα χέρια μας εργαλεία που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μας. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε συνάρτηση με το ΕΣΠΑ θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε μεγάλα έργα που είχαν μείνει στάσιμα, να εφαρμόσουμε μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, να αξιοποιήσουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο και το fast track. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να επανακινητοποιήσουμε μεγάλες συμβάσεις όπως αυτές που αφορούν τους υπό κατασκευή πέντε οδικούς άξονες. Για την Καρδίτσα και τη γενικότερη περιοχή της Θεσσαλίας η ολοκλήρωση του Ε65 θα είναι σημαντική και επωφελής. Επίσης επιτακτική είναι η ανάγκη οι τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και που απειλούνται καθημερινά με λουκέτο λόγω της ύφεσης. Αρκετές εγγυήσεις πήραν.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για προώθηση της ανάπτυξης και ιδιαίτερα της περιφερειακής, μεγάλο βάρος θα πρέπει να δοθεί στην αγροτική ανάπτυξη. Στην περιφέρειά μου, μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή που στηρίζεται στον αγροτικό τομέα, όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομία μας. Και το απέδειξε αυτό άλλωστε στην πράξη με την αύξηση που σημείωσαν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων το 2011 περιορίζοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Οφείλουμε, λοιπόν, να στηρίξουμε τον Έλληνα γεωργό και κτηνοτρόφο διασφαλίζοντας στον Προϋπολογισμό του 2012 πιστώσεις για το Πρόγραμμα Μπαλτατζής, τα σχέδια βελτίωσης, τα προγράμματα προστασίας της αγροτικής παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ, τα προγράμματα νιτρορύπανσης, εξισωτικής αποζημίωσης και πρόωρης συνταξιοδότησης.
Μέσα από το νέο Προϋπολογισμό περιμένουμε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του κλειστού γυμναστηρίου στον τόπο μου, μια σημαντική αθλητική υποδομή που χρειάζεται. Και βεβαίως δυο εξίσου σημαντικά έργα του ΥΠΕΚΑ η ύδρευση της ανατολικής πλευράς του Νομού από τη Λίμνη Σμοκόβου και ο βιολογικός καθαρισμός της Λίμνης Πλαστήρα, των οποίων ήδη ανακοινώθηκε ήδη η υλοποίησή τους. Είναι έργα που θα δώσουν ώθηση και πνοή στην τοπική ανάπτυξη. Ευελπιστούμε ότι επιτέλους θα συνεχιστούν τα Προγράμματα «Πίνδος» και «ΕΑΠΝΑ» μέσα στα οποία είναι ενταγμένα έργα οδοποιίας, άρδευσης και σημαντικά έργα του Νομού μας.
Σ’ αυτό το σημείο θέλω να κάνω ένα σχόλιο που απασχολεί την επικαιρότητα. Με θλίβει βαθύτατα αυτό που επιχειρείται αυτές τις μέρες για συλλήβδην απαξίωση εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και ιδιαίτερα των Βουλευτών. Θεωρώ ότι αυτές οι βολές δεν είναι άδολες. Έχουν σκοπό να ευτελίσουν εντελώς το πολιτικό προσωπικό, προκειμένου να είναι ευάλωτο σε εξαρτήσεις και υποταγές. Σκοπίμως αποσιωπούν ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού και οι Βουλευτές συμβάλλουν κατά πολύ. Αντ’ αυτού, βάλλεται ο πολιτικός κόσμος για ύπαρξη καταθέσεων Βουλευτών στην Ελβετία και τα τοιαύτα.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής, έχετε υποχρέωση εκ νέου – ξέρω ότι το έχετε κάνει – να ενημερώσετε για τη μεγάλη συμμετοχή των Βουλευτών στην κρίση, όπως επίσης έχετε την υποχρέωση να προβείτε σε εκείνες τις ενέργειες ώστε να πέσει άπλετο φως σε αυτήν την υπόθεση της Ελβετίας. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας στοχοποιεί. Άλλωστε το πόθεν έσχες είναι στο διαδίκτυο. Καλό, όμως, θα ήταν να είναι στο διαδίκτυο το πόθεν έσχες και των κηρύκων του δικαίου, του νομίμου και του ηθικού, όπως των δημοσιογράφων, των μεγαλοεκδοτών και όλων των κρατικών λειτουργών. Έτσι για να γνωριστούμε όλοι.
Βρισκόμαστε στην κρισιμότερη συγκυρία για την πορεία της χώρας. Εν μέσω μιας βαθειάς ευρωπαϊκής κρίσης η νέα κυβέρνηση συνευθύνης, την οποία όλοι στηρίζουμε, έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά της. Θα κληθεί να διαχειριστεί για όσο διάστημα θα είναι, το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που είχε ποτέ η Ελλάδα. Θα πρέπει να διαχειρισθεί αποκρατικοποιήσεις, το νέο φορολογικό, τις αλλαγές στις τράπεζες μέσω του PSI με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές. Πρέπει να πετύχει. Η επιτυχία της θα είναι όλων των Ελλήνων που με υπομονή και στωικότητα συμμετέχουν στην υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο Προϋπολογισμός του 2012, τον οποίον και υπερψηφίζω.