«Μυρίζει» εκλογές το νέο ν/σ για την ψήφο των αποδήμων


Η ψήφος των αποδήμων βρέθηκε στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, με την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους πως το θέμα δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Την ίδια ώρα επιχειρείται από το Μέγαρο Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι μετά τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Ερωτηθείς ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος εάν η ομόφωνη έγκριση του σχεδίου νόμου από την Κυβερνητική Επιτροπή σημαίνει ώρα εκλογών, απάντησε πως η ψήφος των ομογενών είναι μια προειλημμένη απόφαση και πως εξάλλου τον Ιούνιο έρχονται ευρωεκλογές.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συντηρεί την εκλογολογία, δεν έχει σχέση με ευρωεκλογές, ούτε με τις επόμενες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, τέλος στο επεισόδιο με τον υπουργό Υγείας Δ.Αβραμόπουλο έβαλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ερωτηθείς εάν ο κ. Αβραμόπουλος έπρεπε να παραιτηθεί μετά τις δηλώσεις του για την ανυπαρξία επιτελικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, απάντησε πως δεν υπάρχει λόγος να φύγει, είπε μόνο μια άποψη.

Προσπάθεια να ρίξει τους τόνους έκανε και ο κ. Αντώναρος, διαψεύδοντας ότι υπάρχουν υπουργοί που προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον, έναντι του παραταξιακού. «Οι υπουργοί της κυβέρνησης, όλοι μαζί, συλλογικά, ο καθένας στο τομέα της αρμοδιότητάς του, παράγουν έργο προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών», είπε.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβάθμισε την παρουσία γαλάζιων στελεχών στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατούλη, λέγοντας πως «αυτό είναι σύνηθες στη λειτουργία και στη συμπεριφορά των βουλευτών».

Ο κ. Αντώναρος δεν θέλησε επίσης να δώσει συνέχεια σε δηλώσεις βουλευτών, όπως για παράδειγμα του Γιάννη Μανώλη περί ήττας της ΝΔ και διαδοχής, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για τοποθετήσεις βουλευτών.

Τι προβλέπει ο νόμος

Εξηγώντας το νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών.

Διευκρίνισε πως δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται, και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Δηλαδή, κάθε κόμμα ορίζει τους εκπροσώπους των αποδήμων, τους οποίους τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατά την διακριτική του ευχέρεια.

Το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό, πρόσθεσε, καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο θεσμός.

Συμπλήρωσε πως μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε εάν και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να πάμε σε εκπροσώπηση περιφερειών του εξωτερικού, όπως και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα.

Οι απόδημοι, οι οποίοι ψηφίζουν, προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην Επικράτεια και με αυτόν τον τρόπο συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών, που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αυτοδυναμία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε φορά.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν, για να μην στερηθεί από τους απόδημους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Tο ΠΑΣΟΚ έχει ορισμένες ενστάσεις για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων και ότι θα λάβει τελική θέση, αφού μελετήσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Προηγούμενο άρθρο Διεργασίες σχεδιασμού 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου
Επόμενο άρθρο Νέες αμειβόμενες θέσεις αιρετών στο Δ. Καρδίτσας: