Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στις πληγείσες περιοχές του Μουζακίου


Tags |

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές στο Μουζάκι Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 25/9 η Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής του ΚΚΕ, όπου θα έχει συνάντηση στις 10.30 π.μ με τον δήμαρχο Μουζακίου Φάνη Στάθη.

Στη συνέχεια θα έχει με συναντήσεις με κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιεί το ΚΚΕ για τις καταστροφές στην Καρδίτσα οι ευρωβουλευτές του κόμματος έκαναν ερώτηση στην Ευρωβουλή για το θέμα.

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές 

22 Σεπ 2020 

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών σε πολλές περιοχές της χώρας ζητά με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Τρεις νεκρούς, μια αγνοούμενη και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πλημμύρες που προκάλεσαν σε συνδυασμό με τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία. Ιδιαίτερα, στην Καρδίτσα χείμαρροι ποταμών, τόνοι λάσπης και πέτρες κάλυψαν τα πάντα. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 κατεστραμμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή, εκατοντάδες κατεστραμμένα καταστήματα και οχήματα. Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές και στο οδικό δίκτυο, ενώ μέχρι σήμερα παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και ορεινά χωριά είναι αποκλεισμένα. Ανάμεσα στις πληγές που μετράει η περιοχή είναι η καταστροφή του Κέντρου Υγείας Μουζακίου και η υπολειτουργία του Νοσοκομείου Καρδίτσας, αφού πλημμύρισαν ακόμα και τα χειρουργεία, καθώς και οι μεγάλες ζημιές στη Δημοτική Πινακοθήκη με πάνω από 3000 έργα ζωγραφικής να είναι στη λάσπη. Τεράστια είναι κι η ζημιά και για τους αγρότες, καθώς χιλιάδες στρέμματα βαμβάκι έχουν βυθιστεί στο νερό ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές. Σημαντικές είναι οι ζημιές με χιλιάδες πληγέντες και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας όπως τα Φάρσαλα, ο Αλμυρός, χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, καθώς και της υπόλοιπης Ελλάδας όπως: Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Επτάνησα (Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ιθάκη)κ.α. Αποκαλύφθηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο η γύμνια σε αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, όπως και σε άλλες δοκιμασμένες από τα καιρικά φαινόμενα περιοχές της Ελλάδας, στην οποία έχουν οδηγήσει οι διαχρονικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που θεωρούν «κόστος» τα έργα αυτά που δεν αποδίδουν εύκολα και μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα μετά την περάτωση τους.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο επείγον αίτημα:

Ενεργοποίησης του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων αυτών των περιοχών, χωρίς τους δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις που το διέπουν; – πλήρη αποζημίωση των αγροτών για την καταστροφή της παραγωγής τους και του ζωικού κεφαλαίου;

-Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα τόσο στις πληγείσες περιοχές όσο και στις πυρόπληκτες, όπως και στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων;».