Ειδήσεις

Παρουσίαση του νέου LEADER στους Σοφάδες


Ο Δήμος Σοφάδων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α (ΑΝ.ΚΑ Α.Ε) διοργάνωσαν την Πέμπτη 19-05-2016 εκδήλωση διαβούλευσης – ενημέρωσης των κατοίκων και συλλογικών φορέων της περιοχής για το σχεδιασμό του νέου Προγράμματος LEADER (CLLD) της Καρδίτσας για την περίοδο 2014-2020.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης από επιχειρηματίες και συλλογικούς φορείς της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια και εξέφρασε την ισχυρή βούληση της Δημοτικής Αρχής για ενεργό υποστήριξη του σχεδιασμού και της εφαρμογής ενός βιώσιμου και καινοτόμου προγράμματος LEADER όπως αυτό θα διαμορφωθεί από την κοινωνική διαβούλευση με τη διαδικασία της «εκ των κάτω προς τα πάνω» προσέγγισης.

Στη συνέχεια έγινε αναλυτική παρουσίαση από τον κ. Σακελλαρίου Ε. των σταδίων σχεδιασμού της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης, της προτεινόμενης περιοχής εφαρμογής (περιλαμβάνει το σύνολο της έκτασης του Δήμου) και των δράσεων – ευκαιριών που προσφέρει το Μέτρο 19 του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολούθως υπό το συντονισμό του κ. Ντανοβασίλη Π. έγινε συζήτηση – διαβούλευση όπου εκφράστηκαν προτάσεις, ιδέες και ερωτήματα που σε γενικές γραμμές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προτεραιότητα του νέου προγράμματος για την περιοχή του Δήμου Σοφάδων αποτελεί η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα με τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων της πεδινής και ημιορεινής ζώνης και η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων του δευτερογενή τομέα.

Επίσης εκφράστηκε η άποψη ότι σημαντικός παράγοντας τοπικής ανάπτυξης αποτελεί η αξιοποίηση και ανάδειξη των τουριστικών πόρων της ορεινής ζώνης με εστίαση στα Λουτρά και τη λίμνη Σμοκόβου και η υποστήριξη διοργάνωσης πολιτιστικών δρώμενων από τους δραστήριους συλλόγους και φορείς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα οργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις διαβούλευσης στους Δήμους Παλαμά, Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας αλλά και θεματικές συσκέψεις τόσο με τους συλλογικούς φορείς όσο και με τις τοπικές αρχές, ώστε το σχέδιο προγράμματος LEADER που θα υποβάλλει η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. στην πρόσκληση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων για την περιοχή της Καρδίτσας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας & ΚΚΠ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή μικροποσότητας ηρωίνης