Πρωτοσέλιδο

Οι αγρότες απέκλεισαν τη Δημοτική Αγορά Καρδίτσας


Στη Δημοτική Αγορά Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι το συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στη Δημοτική Αγορά με τα αγροτικά τους μηχανήματα και κρατώντας στα χέρια πανό διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματά τους διεκδικώντας άμεση λύση.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Βαγγέλης Μπούτας η σημερινή αυτή κινητοποίηση αποτελεί μία πρόγευση των κινητοποιήσεων που αναμένεται να κορυφωθούν μετά τις γιορτές.

Εκτός από τον κ. Μπούτα αγωνιστικούς χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας και η κ. Χαρά Κούτρα ως εκπρόσωπος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας.

Κοντά στους αγρότες βρέθηκαν ακόμη το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, το ΠΑΜΕ,το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Καρδίτσας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το τοπικό ΚΚΕ καθώς και το ΚΚΕ μ-λ.

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο κρίθηκε μεν ικανοποιητική, αλλά λίγο κατώτερη των προσδοκιών.

Τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν στις 17 Δεκεμβρίου οπότε και θα συνεδριάσει η Επιτροπή Μπλόκων στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων βρίσκονται τα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού που με όλες αυτές τις τελευταίες αλλαγές οδηγούν τον αγροτικό κόσμο στην εξόντωση, ενώ ζητούν, μεταξύ άλλων, να ισχύσει το ακατάσχετο λογαριασμού και για εκείνους.

Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της  Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς και της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους, περιλαμβάνει:

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
 • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 •  Να μην επιστραφούν οι  αποζημιώσεις, (“πακέτο Χατζηγάκη”), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009  όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
 • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Τον Προστάτη τους Άγιο Σεραφείμ τίμησαν οι έμποροι