Ηλίας Αντωνίου: «Παρέμβαση»


 Η προγραμματική μας πρόταση αποτελεί μια ειλικρινή προσπάθεια παρέμβασης σε ένα επιχειρηματικό τοπίο που αυτή την περίοδο μαστίζεται  από την ανασφάλεια, η οποία οδηγεί στον αφανισμό  χιλιάδων επιχειρήσεων  και στο χαμό  πολλών θέσεων εργασίας.

Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη για την χώρα μας κατάσταση κανείς δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος, αμέτοχος και  αρνητικός κριτής των πάντων. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα  θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και νέους δρόμους για να μην πέσουμε πάνω στο παγόβουνο  της κρίσης  και βυθιστούμε σαν νέος τιτανικός. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σταθερό τιμόνι που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια σε απάνεμο λιμάνι.

Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων, πετυχημένων επαγγελματιών, ανεξάρτητων από κομματικές αγκυλώσεις που διεκδικούμε την Διοίκηση  του Επιμελητηρίου μέσων των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Όραμά μας  είναι να αναδείξουμε ένα δυναμικό   και αποτελεσματικό Επιμελητήριο και να το  μετατρέψουμε σε μηχανισμό που θα συντονίσει και θα δικτυώσει τις τοπικές επιχειρήσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Επιπρόσθετα θα  συμβουλεύει με τεκμηριωμένες και θετικές προτάσεις την Πολιτεία. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αισθάνεται κάθε μέλος ότι η συνδρομή που καταβάλλει είναι ανταποδοτική.

Με απλά λόγια το όραμά μας είναι η μετατροπή του Επιμελητηρίου σε βασικό εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων της περιοχής μας.

Το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνταν  κατά τα προηγούμενα χρόνια  και συνεχίζουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις μας, αποδείχθηκε αντιφατικό, καθώς παρουσίασε τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία.

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εμείς πιστεύουμε  ότι με τη συνεργασία, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας βγάλουν από την σύγχυση και την ανασφάλεια.

Οι κύριες αρχές του στρατηγικού σχεδίου  ανάπτυξης του επιμελητηρίου αφορούν :

  • Τη διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας και κοινών στόχων. Σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν όλοι με θετική διάθεση. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η δημιουργικότητα και η φαντασία όλων.
  • Την εγρήγορση σε ότι έχει σχέση με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Όσο καλύτερα προβλέψουμε το μέλλον , τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε.
  • Τον προσανατολισμό σε βιώσιμες ενέργειες και δράσεις. Θα πρέπει το Επιμελητήριο να σχεδιάζει δράσεις με ανταποδοτική βάση για τα μέλη του και όχι να λειτουργεί σαν εισπρακτικός μηχανισμός.
  • Την διαμόρφωση αξιόπιστης σχέσης με τα μέλη. Τα μέλη πρέπει να αναγνωρίζουν το Επιμελητήριο σαν τον βασικό εκπρόσωπό τους.
  • Την ανάδειξη του θεσμού. Μέσω του σχεδιασμού τεκμηριωμένων προτάσεων και πολιτικών να πιέσουμε την Πολιτεία να μας ακούσει και να μας εμπιστευτεί. Να καταλάβει ότι έχουμε άποψη και προτάσεις, αλλά και δύναμη την οποία αντλούμε από τα μέλη μας.

Είναι γνωστό ότι το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του Επιμελητηρίου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού   θεσμού που  από τη μια μεριά θα στηρίζει   τις επιχειρήσεις και από την άλλη θα παρέχει συμβουλές προς την Πολιτεία.

Στόχος μας είναι να αλλάξουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσουμε με τολμηρά βήματα στην δημιουργία ενός θεσμού, που θα είναι ωφέλιμος και για τα μέλη του και για την Πολιτεία. Θα πρέπει το Επιμελητήριο να γίνει ένας  θεμελιώδης και απαραίτητος μοχλός ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις επιχειρήσεις με εξατομικευμένες υπηρεσίες και   θα συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις στη δημιουργία  ενός θετικού  περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.

Ο θεσμός αυτός θα πρέπει  να είναι:

  • ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ
  • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ
  • ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ

Ενώστε τις ελπίδες σας με τη σκέψη μας. Μόνο η  ψήφος σας  μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.

Προηγούμενο άρθρο Συγκεντρώσεις τρακτέρ στον Παλαμά και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η 4η πανελλήνια συνάντηση σχολικών χορωδιών - από 8 έως 12 Φεβρουάριου 2012 στην Καρδίτσα