Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας: «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή»


 Οι πρώτες εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική Εποχή» ξεκίνησαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη χαρά να ταξιδέψουν νοητά πίσω στο χρόνο, στη Νεολιθική Εποχή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ακούσουν την ιστορία δύο φίλων μας, της Άρνης και του Ίταμου που μας φιλοξενούν για λίγο στην καλύβα τους και μας διηγούνται όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για τη ζωή τους. Κατόπιν έχοντας πάρει το εισιτήριο, που είναι το σφράγισμα μ΄ ένα ομοίωμα σφραγίδας από την Αγιοπηγή, οδηγούνται στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου και βλέπουν από κοντά το Νεολιθικό μας χωριό, την καλύβα, τον φούρνο, τα αγγεία, τα λίθινα και οστέινα εργαλεία, τις σφραγίδες και τα κοσμήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές δραστηριότητες της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Καρδίτσας.

 Το ταξίδι ολοκληρώνεται δημιουργικά και ευχάριστα με δραστηριότητες όπως ζωγραφική, κεραμική, θεατρικό παιχνίδι και άλλα.

Οι στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός νεολιθικού χωριού, να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα του πολιτισμού αυτού εντοπίζονται και ανασκάπτονται από τους αρχαιολόγους, συντηρούνται και εκθέτονται στο μουσείο, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που σχετίζονται με το χώρο και τα αντικείμενα, να συμμετέχουν ενεργά καλλιεργώντας ομαδικότητα, ερευνητική διάθεση και κριτική ικανότητα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις προσωπικές τους απόψεις και να εκφραστούν δημιουργικά μεταφέροντας την εμπειρία του εκπαιδευτικού προγράμματος στα εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής, καθώς και μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.

Η χρονική διάρκεια του κάθε προγράμματος είναι 1.30 – 2 ώρες.  Διοργανώνονται δυο προγράμματα την εβδομάδα, την Τρίτη και την Παρασκευή, από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 π.μ. τον Απρίλιο και το Μάιο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο από την επόμενη σχολική χρονιά.

Η προσπάθεια αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και σωστής συνεργασίας ανθρώπων διαφορετικών ειδικοτήτων, εκπαιδευτικών και αρχαιολόγων που τους ένωσε ένας κοινός στόχος η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από έναν άλλο χώρο εναλλακτικής μάθησης, το Μουσείο. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τον Διευθυντή και τους Εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, Κωτούλα Βασίλειο, Σιώζου Βιβή, Κωνσταντή Εύη, Παππά Ειρήνη, τον Ζωγράφο Τρούκη Γιάννη, καθώς και τον Διευθυντή και τους αρχαιολόγους της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χατζηαγγελάκη Λεωνίδα, Κραχτοπούλου Αθανασία και Αλεξίου Νεκταρία.

Προηγούμενο άρθρο Η νέα ψηφιακή εποχή θέλει το απόλυτο τηλεοπτικό υπερθέαμα της Nova
Επόμενο άρθρο Ποδηλατοδρομία και παράδοση…