30 – 40 ΚΑΔΟΙ απορριμμάτων χωρούν στο «φοίνικα», που άρχισαν να προμηθεύονται δήμοι.
Μια έξυπνη και κυρίως λειτουργική κατασκευή που μπορεί να εφαρμοστεί και στον Δήμο Καρδίτσας.
Ένας «φοίνικας», που είναι στην πραγματικότητα ρομποτικός κάδος απορριμμάτων, θα εγκατασταθεί σύντομα στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.
Σουρεαλιστική αλλά απόλυτα πραγματική και κυρίως λειτουργική η παραπάνω εικόνα, την οποία θα αρχίσουμε σιγά σιγά να βλέπουμε στους δρόμους δήμων της χώρας (ήδη ο Δήμος Γλυφάδας έχει προμηθευτεί τέτοιους πανύψηλους κάδους, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η ΤΕΔΚ Ρεθύμνου).
Πρόκειται για μια πρόταση της εταιρείας ρομποτικής και συστημάτων αμυντικής τεχνολογίας «Soukos Robots» της Λάρισας, η οποία καταθέτει τη δική της «ρομποτική» πρόταση στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία δεν είναι παρά ένας κάδος απορριμμάτων που σχεδόν… εξαφανίζει τα σκουπίδια. Ένας τέτοιος φοίνικας εγκαθίσταται στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας και θα «φιλοξενεί» τον όγκο απορριμμάτων 30-40 κοινών κάδων, επιτυγχάνοντας συμπίεση έως 80%.
Με συμπίεση
Τα σκουπίδια συμπιέζονται αυτόματα και όταν το σύστημα γεμίσει, ειδοποιεί ηλεκτρονικά το κέντρο ελέγχου, που βρίσκεται στον Δήμο, ότι χρειάζεται άδειασμα. Ο κάδος λιπαίνεται και απολυμαίνεται μόνος του, με ειδικά υγρά που τοποθετούνται από πριν στον μηχανισμό. Έτσι, ο κάδος είναι πάντα καθαρός και άοσμος.
Είναι δυνατό στο σύστημα να υπάρχουν δύο θύρες, η μία για να μπαίνουν ανακυκλώσιμα υλικά αν το θέλει ο κάθε Δήμος και η άλλη για τα οικιακά απορρίμματα.
Το σύστημα είναι συνδεδεμένο με την ύδρευση για να πλένεται, αλλά και με την αποχέτευση για να διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό τα στραγγίσματα μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων.
Ό,τι απομένει στον ρομποτικό κάδο μεταφέρεται με κοινό φορτηγό στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας, όπου ένα άλλο μηχάνημα λίαν υψηλής καύσης… παραδίδει μόνο χώμα και σκόνη.
Τα «κλειδιά»
Ακόμα, το καπάκι του κάδου θα μπορεί να ανοίγει μόνο με τη χρήση ειδικής κάρτας και σε περίπτωση δολιοφθοράς ειδοποιείται αυτομάτως το κέντρο ελέγχου. Επιπλέον και σε περίπτωση πυρκαγιάς εκτός του ότι θα σβηστεί από το σύστημα ύδρευσης, αυτόματα ειδοποιείται και η Πυροσβεστική.
Όταν γεμίσει, το φορτηγό του Δήμου (που δεν χρειάζεται να είναι ειδικό απορριμματοφόρο) έρχεται δίπλα από τον κάδο, ο οποίος αδειάζει αυτόματα στην καρότσα του φορτηγού. Όλες οι διαδικασίες γίνονται από μακριά και με τηλεκοντρόλ. Ακόμα και αν δίπλα από τον κάδο υπάρχει σταθμευμένο αυτοκίνητο, έχει προβλεφθεί να είναι εύκολο το άδειασμά του πάνω από αυτό. Το σύστημα τοποθετείται εύκολα και μπορεί να μπει σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, παραλίες, σπίτια, καταστήματα κ.λπ.
Και… διαφήμιση
Αντί του φοίνικα, οι εξωτερικές παραστάσεις του κάδου μπορούν να αλλάζουν πάρα πολλές μορφές και αποτελούν ένα άριστο πεδίο διαφήμισης. Δηλαδή, ο ρομποτικός κάδος εξωτερικά μπορεί να έχει τη μορφή π.χ. τσιγάρου, μπουκαλιού, αρχαϊκής κολόνας, στήλης και οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου μπορεί να συλλάβει η φαντασία των διαφημιστών και των διαφημιζομένων. Με αυτό τον τρόπο κάθε κάδος θα μπορεί να αποδίδει και επιπλέον έσοδο από τα απορρίμματα στον κάθε δήμο, παράλληλα με την πλέον οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων που έχει σκεφθεί και υλοποιήσει άνθρωπος.
Εφαρμογή και στον Δήμο Καρδίτσας
Μια λύση στα προβλήματα της δημόσιας υγείας που απορρέουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι και η παραπάνω πρόταση της συγκεκριμένης εταιρείας. Οι ρομποτικοί κάδοι ήδη εφαρμόζονται σε κάποιους Δήμους της χώρας, με τους οποίους θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας να επικοινωνήσει ζητώντας να μάθει τα υπέρ και τα κατά της ενέργειας αυτής. Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Καθαριότητας κ. Χατζοπλάκης -έμπειρος σε τέτοιου είδους θέματα- σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να κρατούν την πόλη καθαρή, παρ’ ότι στις περιόδου αιχμής, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο. Παρ’ όλα αυτά, η παραπάνω πρόταση πιθανότατα να αποδειχθεί σωτήρια για την πόλη μας, εάν συνδυαστεί με μια έξυπνη και πρωτότυπη διαφήμιση, όπως αναφέρουμε παραπάνω. Γιατί όχι λοιπόν…ρομποτικοί κάδοι και στην Καρδίτσα;