Του Βασίλη Παπαλίτσα
Η νέα άγρια, αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης δεν αφήνει αλώβητους ούτε τους μικρούς και φτωχομεσαίους που ήδη είναι σε δεινή κατάσταση. Την περίοδο 2000-2009 η μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά μέσο όρο ήταν 19,6%. Στην πραγματικότητα για τους μικρομεσαίους αγρότες η μείωση ήταν πολύ- πολύ μεγαλύτερη. Τα βάσανα και τα αδιέξοδα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν έχουν τελειωμό. Απούλητη παραγωγή, χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα από τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων, υψηλό το κόστος παραγωγής, τα χρέη στις τράπεζες πνίγουν και το μέλλον σκοτεινό. Το μόνο σίγουρο που έχουν είναι η χρειροτέρεψη της θέσης τους , η μονιμότητα στη φτώχεια και καταστροφή τους. Αυτή η τραγική κατάσταση που τσακίζει τη ζωή τους είναι γνωστή και γι αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με συνεργό την ΠΑΣΕΓΕΣ των μεγαλοαγροτών, προσπαθούν να εκμεταλλευτεί για να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες αλλά και χρόνο, μέχρι να βυθιστούν πιο βαθιά στην απελπισία. Το νέο «φρούτο» που προτρέπουν για καλλιέργεια, με «ντελάλη» την ΠΑΣΕΓΕΣ και εκτελεστές τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) με το αζημίωτο βέβαια, λέγεται φωτοβολταϊκα συστήματα. Διαλαλούν ότι το μέλλον βρίσκεται εκεί και μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ σε ομιλία του σε ημερίδα τόνισε «πρέπει να κινηθούμε οργανωμένα και ομαδικά». Προς τούτο η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει συνάψει προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένη μελετητική εταιρία, καθώς και συμφωνητικά μεταξύ ΕΑΣ- μελετητικών εταιριών και αγροτών- μελετητικών εταιριών, που θα ξεζουμίσουν τον αγρότη. Κάνουν περιοδείες και ενημερωτικές ημερίδες για να προσελκύσουν και να πείσουν όχι για καλύτερες τιμές της αγροτικής παραγωγής από τους εμποροβιομηχάνους, αλλά της υλοποίησης φωτοβολταϊκων σταθμών. Μάλιστα έχει προσδιοριστεί το ύψος των 200 ευρώ ανά αίτηση αγρότη για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ανεξάρτητα αν εγκριθούν ή όχι. Ουσιαστικά με αυτά τα προγράμματα εξωθούνται οι αγρότες:
1. Να αλλάξουν χρήση γης. Αντί να χρησιμοποιούν την πείρα τους και την αγροτική γη για παραγωγή αγροτικών προϊόντων, προς κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, να βάλουν φωτοβολταϊκα.
2. Καταχρεώνονται στις τράπεζες, οι οποίες έχουν αναλωθεί σε αγώνα δρόμου, ποια θα προσελκύσει περισσότερους πελάτες για δανειοδότηση, όταν με την οικονομική κρίση έχουν κλείσει την κάνουλα δανείων σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Όμως στην προκειμένη περίπτωση βλέπουν σίγουρα κέρδη, από τις επιδοτήσεις που θα προσεταιριστούν, τις δόσεις των δανείων και τις υποθήκες. Ωστόσο στις ενισχύσεις των αγροτών δεν συγκαταλέγονται η συντήρηση, ασφάλιση, τυχόν καταστροφές κ.α.
3. Δικαίωμα αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ κατά κύριο επάγγελμά αγρότες, σύμφωνα με τον ορισμό της ΝΔ. Δηλαδή όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος και του χρόνου τους από τη γεωργία. Ωστόσο το εισόδημα από φωτοβολταϊκα δεν θα συγκαταλέγεται στο αγροτικό εισόδημα.
4. Φωτοβολταϊκα συστήματα σύμφωνα με το Ν. 3851/2010 μπορούν να εγκαθίστανται ακόμα και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από επαγγελματίες αγρότες. Μέχρι 100 kw το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 280.000 και 305.000 ευρώ, που χρηματοδοτούν οι τράπεζες μέχρι 85%.
5. Οι αποδόσεις αυτών των συστημάτων μετά την 5ετία μειώνονται συνεπώς και τα έσοδα. Θα εξαναγκάσουν πολλούς αγρότες να τα εγκαταλείψουν και θα συγκεντρωθούν σε λίγους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τάζουν στους αγρότες «μεταξωτές κορδέλες» και αποδεικνύονται «φούμαρα». Τα ίδια έλεγαν στο παρελθόν, όταν τους προέτρεπάν και τους επιδοτούσαν με προγράμματα της ΕΕ για να καλλιεργούν ρίγανη